Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Čtenáři se nového ministra ptali na vztah k alhoholu. On se usmál a ...

Čtenáři se nového ministra ptali na vztah k alhoholu. On se usmál a ...
Jiří Balvín | zdroj: Isifa.com

Budoucí ministr kultury v Rusnokově vládě Jiří Balvín byl v pondělí dopoledne pod palbou dotazů čtenářů serveru iHNed.cz. Ti se bývalého generálního ředitele České televize například ptali na to, jak dobře se zná s lobbistou Romanem Janouškem nebo jak vřelý je jeho vztah k alkoholu. Někdejší ředitel ČT s nadhledem a úsměvem zodpověděl i poslední zmíněnou štípavou otázku.

Balvín střídá v resortu Alenu Hanákovou (TOP 09), která ještě na poslední chvíli stihla rozhodnout o demolici domu na rohu Václavského náměstí. S demolicí Balvín prý už nic nezmůže, hodlá ale prověřit jmenování ředitele Národní galerie. K oběma věcem se bývalý šéf ČT vyjadřoval v on-line rozhovoru se čtenáři serveru iHNed.cz. Ti ho zasypali mnoha dalšími dotazy, některé z nich byly i dost "na tělo".

Do této kategorie spadá i dotaz čtenáře, který se ptal na Balvínův vztah s alkoholem. Dočetl se prý, že je velmi vřelý. Nový ministr kultury ale odpovídá s nadhledem a pousmáním: "Prosím, nevěřte bulváru...:-). Rád si dám skleničku piva k jídlu, večer s manželkou skleničku vína, tvrdé nepiji..."

Vztahy s prezidentem a lobbisty

Další dotazy směřovaly na Balvínovo přátelství nejen s prezidentem Milošem Zemanem, ale také na vztah s vlivným lobbistou Romanem Janouškem či kontroverzním politikem a bývalým primátorem hlavního města Prahy Pavlem Bémem.

"S Milošem Zemanem se známe od roku 2001 a od té doby jsme se občas setkávali. Miloš Zeman patří k lidem, se kterými se nemusíte vidět i několik let a pak navážete rozhovorem, jako kdybyste se viděli včera," odpovídá Balvín na dotaz čtenáře.

Naproti tomu vztah s podnikatelem Romanem Janouškem nechce klasifikovat jako přátelství. Důrazně se vůči tomu vyhrazuje, ačkoli tohoto muže zná více než dvacet let. "Již po stopadesáté odpovídám, že když někoho znám, nemusí to být přítel!!! Já se s Romanem Janouškem nepřátelím, jsou velké rozdíly mezi slovy - znám jej, kamarád a přítel!!!" odvětil Balvín.

Z dotazů a odpovědí se dá také vyčíst, že Balvín funkci v čele Ministerstva kultury přijal na základě oslovení Jiřího Rusnoka, kterého si nesmírně váží a jehož nabídka se prý bez závažného důvodu neodmítá. Své angažmá chápe jako nezištnou pomoc vlasti a české kultuře a stejně jako většina budoucích ministrů Rusnokova kabinetu si prý platově pohorší.

Zdroje: