Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Evropský ochránce Romů Polansky: Češi se lépe chovají ke zvířatům

Evropský ochránce Romů Polansky: Češi se lépe chovají ke zvířatům
Romové | zdroj: Mediafax

ROZHOVOR Česko je svou nenávistí k Romům úplně nejhorší v Evropě. Lépe se chováte ke zvířatům, než k nim. Potřebovalo by to něco podobného jako byl Marshallův plán. Vždyť všichni zdejší Romové toho dohromady neukradli víc než některý z korupčních politiků. Takhle natvrdo si bere na mušku Čechy americký spisovatel českého původu Paul Polansky.

V čem je podle vás původ neutěšené situace Romů v Česku?

Musíme do historie. Co se stalo v Česku, je odlišné od toho, co se stalo ve skoro celém zbytku Evropy. Devadesát procent Romů v Evropě přežilo holocaust. Ale koncentrační tábor v Letech za druhé světové války je jiný příběh. Většina Romů v Česku holocaust nepřežila. Nedávno jsem o tom hovořil na univerzitě v Helsinkách a nikdo tomu moc nevěří. Nejhorším místem pro Romy za druhé světové války bylo opravdu Německo, Česko, Slovinsko, Chorvatsko. To není moje interpretace historie, to je věc, kterou mi řekli sami Romové v devatenácti zemích Evropy. Už jsem o této orální historii vydal tři knihy.

Nyní se protiromské nálady zase vyostřují na neúnosnou míru. Co vy na to?

Na internetu sleduji zprávy neziskových organizací, ale i reporty novinářů. Takže vím dobře o nynějších demonstracích a násilí v Česku, co se týká romské otázky.

No dobře, ale co si o tom myslíte?

Na protestech se kupodivu nyní podílí více lidí než dříve. Nicméně ubylo vražd. Mezi lety 1991 až 1995 jich bylo v Česku hrozně moc. V těchto letech se stalo okolo devětadvaceti vražd Romů a nikdo nebyl potrestán. To bylo zlé. Když s Čechy nyní rozmlouvám, zjišťuji, že pětadevadesát procent Romy nenávidí. Nikdo nechce rozumět tomu, proč píšu o Romech. Názor veřejnosti je, že Romové nestojí ani za zamyšlení. Češi se lépe chovají ke zvířatům než ke svým romským sousedům. A tento způsob vnímání v Česku vždy existoval. Nejsem tedy překvapen, že na místě koncentráku v Letech je nyní prasečák. V Evropě není země, kde mají horší přístup k Romům, než Česko. Možná pak ještě Slovinsko. No a Češi se Slovinci jsou velmi blízce příbuzné větve Slovanů. Pocházejí ze stejného genového základu. Bylo to za druhé světové války a je to i dnes.

Tuzemská vláda má radu pro záležitosti romské menšiny. Myslíte si, že takový orgán dokáže něco změnit?

Potřebovalo by to něco jako Marshallův plán, aby se začaly řešit problémy s Romy a změnil pohled Čechů na ně. Nicméně nyní je to problém Evropské unie, protože nenávist narůstá i v Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku a vlastně všude. Jde to ruku v ruce s ekonomickými krizemi. Cesta k nápravě bude dlouhá. Nicméně to je stejný problém, jako má USA s Mexičany a černochy. To se nevyřeší přes noc, takový problém je na generace. Navíc i úřady se k menšinám chovají přehlíživě. Muzeum holocaustu ve Washingtonu nemá oddělení o Romech, ale ani o genocidě Arménů či původních obyvatel Ameriky, indiánů.

Zdroje: