Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

ČT: Starosta Řeporyjí Novotný půjde kvůli výzvám k zabíjení Palestinců před soud

ČT: Starosta Řeporyjí Novotný půjde kvůli výzvám k zabíjení Palestinců před soud
Pavel Novotný - z bulváru do politiky | zdroj: Profimedia

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) půjde kvůli výzvám k zabíjení Palestinců před soud. Uvedla to dnes na svém webu Česká televize (ČT). Novotný na síti X na začátku loňského prosince po teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás v Jeruzalémě napsal, že Palestinci jsou "opice" a mají být vybombardováni. ODS se od jeho výroků distancovala. Novotný se později za výroky omluvil a příspěvek smazal.

"Záběry ranní střelby v Jeruzalémě jsou jednoznačné: Palestinci jsou opice. Regulérní opice. Nic víc," napsal v příspěvku na sociální síti Novotný. Na kritiku pak v komentářích odpověděl v několika případech vzkazem "vybombardovat".

Příspěvkem se pak zabývala policie. Náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Martin Černý nyní řekl ČT, že minulý týden podal návrh na potrestání Novotného za přečiny hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Novotnému hrozí podle televize za oba trestné činy až tři roky vězení.

Řeporyjský starosta je navíc ve zkušební době tříměsíčního podmíněného trestu, který dostal v lednu 2022 za nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta. Zkušební lhůta skončí letos v červenci. Pokud se v ní Novotný neosvědčí, může ho soud poslat do vězení, nařídit nad ním dohled, prodloužit zkušební lhůtu, nebo mu stanovit určité povinnosti, uvedla ČT.

"V Občanské demokratické straně odmítáme jakékoliv projevy výzev k násilí a rasismu. Pan starosta Pavel Novotný se za nevhodný tweet omluvil," řekl již dříve serveru Seznam Zprávy mluvčí ODS Jakub Skyva.

Zdroje: