Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

ČSSD kritizuje ´arogantní´ ODS, jednáním se ale nebrání

ČSSD kritizuje ´arogantní´ ODS, jednáním se ale nebrání
zdroj: tisková zpráva

ČSSD je připravena jednat s lídry stran a premiérem Janem Fischerem o návrzích, které by sněmovna mohla projednat ještě do voleb, protože je na nich shoda. Strana ale ODS kritizuje za obstrukce a svých návrhů se nevzdává.

Sociální demokraté chtějí dále ve sněmovně prosazovat své návrhy, které se ODS snaží blokovat zdržováním jednání. Řekl to místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Naším cílem je využít zbylé měsíce do voleb k tomu, abychom prosadili zhruba 12 klíčových priorit sociální demokracie," prohlásil Sobotka.

ČSSD podle něj usiluje především o dorovnání mateřské, opětovně proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci, zrušení vyššího zdanění zaměstnaneckých výhod, mimořádný důchod a zrušení poplatků ve zdravotnictví.

Kromě toho chtějí sociální demokraté prosadit i zákon o krajském referendu, kde je zapotřebí přehlasovat veto Senátu, obnovu progresivního zdanění, zrušení anonymních akcií a návrh na regulaci lobbingu. Trvají rovněž na podpoře vládního protikorupčního balíčku.

Své návrhy chce ČSSD prosadit buď na řádných schůzích sněmovny, nebo kvůli nim svolat schůze mimořádné. "Předpokládáme, že tyto (mimořádné) schůze budou naplánovány tak, aby tam bylo dost času," řekl Sobotka. Jednání podle něj mají být tak dlouhá, aby se mohli vyjádřit všichni poslanci ODS, ale aby i přesto došlo na hlasování. Na uspořádání příští řádné schůze ČSSD podle Sobotky trvá.

Občanští demokraté ale dali najevo, že podle jejich názoru by se sněmovna neměla do voleb už vůbec scházet s výjimkou krátkého jednání k bodům, na kterých je široká politická shoda.

Páteční jednání sněmovny ODS zablokovala tím, že nasadila poslance Zdeňka Proseka. Načetl v návrhu programu schůze tolik bodů, že by je poslanci hlasovali minimálně hodinu. „Musím mu donést hrozny, aby mu nevyschlo v krku," poznamenal směrem k novinářům v kuloárech procházející Miroslav Kalousek z TOP 09.

Nečas pak v novinářském centru pro odlehčení odhadl čas, po který bude poslanec ještě navrhovat změny programu. Byl přesný. 7 minut 36 sekund. "Požadujeme to za mimořádný úspěch. Schůze stála 60 milionů korun, tedy šest korun na každého občana. Zabránili jsme nárůstu schodku tak, že každý občan ušetří 59.994 korun," míní šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Sobotka spolu s předsedou strany Jiřím Paroubkem za obstrukce ODS znovu kritizovali a její přístup označili za arogantní. Paroubek navíc obvinil česká média, že zatímco jeho stranu za dřívější obstrukce ve sněmovně kritizovala, ODS chválí.

ODS možná přistoupí na zvýšení mateřské

ODS by byla za určitých okolností ochotna přistoupit na navýšení mateřské na loňskou úroveň. Připustil to poslanec Marek Benda.

Poslanec Marek Benda ParlamentnímListům.cz řekl, že právě lidovecký návrh mateřské by byl jediným, který by byla ODS schopna tolerovat, aby odblokovala kritickou situaci ve sněmovně. Ta se vyhrotila poté, co na schůzi nedorazil poslanec Vlastimil Tlustý. „S nikým jsme o tom ale ještě nejednali," dodal poslanec. Zákonodárci nakonec řádnou schůzi i tři mimořádné ukončili.

K případnému kompromisu nechtěl místopředseda ODS Petr Nečas uvést nic bližšího. Odpověděl neurčitě tím, že strana nepodpoří nic, co by navyšovalo schodek rozpočtu.

Benda doplnil, že ODS byla o projednání nutné legislativy ochotna hovořit už mnohem dříve. „Levice se ale chovala tak, že mají většinu a proto prosadí i politicky sporné návrhy. Tak jsme jim předvedli, že jednací řád ovládáme také," dodal Benda.

To samé ale tvrdí i levice. Podle poslance Jeronýma Tejce (ČSSD) je problém v přístupu pravice. „To není většina ČSSD a komunistů, tady stojí celá sněmovna proti ODS a TOP 09. Ano, demokratická obstrukce možná je, ale ne po celou dobu konání schůze," myslí si Tejc. Podle jeho kolegy Václava Šlajse se pak ODS po lednové schůzi sněmovny již nedá věřit. ČSSD ale i tak zřejmě bude muset jednat.

Schválení mateřské by logicky přivítali i autoři návrhu, lidovci. Ale nenechají se prý opít rohlíkem. „Já jsem určitě pro dohodu, ale chci jistotu. Tedy napřed se předem dohodnout na schválení určité legislativy," řekla ParlamentnímListům.cz Michaela Šojdrová.

Signály, že by ODS byla ochotna slevit u mateřské, potvrdil i předseda lidovců Cyril Svoboda. "Ano, tyto signály se k nám donesly, pro by měl snad měl být i Petr Nečas," řekl lídr KDU-ČSL.

                                                                                            TISCALI/ČTK/www.parlamentnilisty.cz