Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Klaus by ODS zachránil. Topolánek ji zničí, říká Tlustý

Klaus by ODS zachránil. Topolánek ji zničí, říká Tlustý
zdroj: tisková zpráva

Informace o návratu prezidenta Václava Klause do ODS jsou provokacemi. Říká to poslanec Vlastimil Tlustý, který se ve zlém rozešel se současným vedením strany.

Návrat Václava Klause do čela ODS by mohl zachránit stranu před definitivním kolapsem, k němuž ODS pod současným vedením spěje. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to uvedl bývalý dlouholetý člen ODS, nyní nezařazený poslanec Vlastimil Tlustý.

„Návrat Václava Klause, otce zakladatele ODS, do čela strany by občanskou demokracii zachránil před absolutním rozpadem, ke kterému strana směřuje pod vedením Mirka Topolánka a jeho pomocníků," řekl Tlustý.

Informace o Klausově návratu do ODS jsou provokace

Klaus má před sebou ještě tři roky prezidentského mandátu. Podle Tlustého je tak nyní z časového hlediska nereálné uvažovat o tom, zda by se on sám v případě Klausova návratu na post šéfa ODS do strany vrátil. „Nyní mohu skutečně jen říct, že Klaus by byl schopen stranu znovu přivést k životu," dodal.

Tlustý každopádně označuje informace o Klausově návratu v tuto chvíli za provokace. „Jde především o provokace. Nechci na nikoho ukazovat, ale někdo evidentně zkouší, jak by kdo na návrat Klause reagoval a jaké tato informace vyvolává reakce," naznačil Tlustý s tím, že se nedomnívá, že by tyto provokace a volání po restrukturalizaci strany vycházely od podnikatelů a lobbistů, kteří jsou s ODS tradičně propojeni, ovšem v současné době nespokojeni se stávající politikou strany.

Úzké napojení na Klausovu ODS měl například podnikatel a prezidentův přítel Peter Kovarčík. "Myslím si, že to má v plánu. Stále totiž považuje ODS za své dítě, je to pro něj srdeční záležitost," sdělil Kovarčík MF Dnes k návratu Klause do strany.

"Ano, věřím, že Václav Klaus se do ODS skutečně vrátí, či spíše se opět přiblíží," prohlásil pro deník také Klausův stoupenec, pražský primátor Pavel Bém. Sám Topolánek úvahy o návratu Klause označuje za „virtuální hru soupeřů ODS".

Bratři v triku Dalík a Topolánek ODS zničí

Tlustý poukazuje také na škodlivé působení Marka Dalíka. „Spojování Dalíka s ODS je pro stranu jemně řečeno neblahé a škodlivé," zhodnotil poslanec.

Dalík je přitom s ODS spojen zejména prostřednictvím Mirka Topolánka. „Nejde o spojenectví, to je slabý výraz. Oni jsou bratři v triku. A když použiji Topolánkova slova, tak spolu stojí i padají. Topolánek s Dalíkem přišel a taky s ním odejde," soudí Tlustý.

Poslanec se pozastavuje nad tím, že většina členů ODS Dalíkovy aktivity v tichosti přechází. „Většina členů ODS kupodivu Dalíkovo působení ve straně mlčky toleruje," podivuje se Tlustý.

Místopředseda strany ODS Ivan Langer již prohlásil, že Dalík na kampani strany spolupracovat nebude. "Nechtěl své jméno spojovat s žádnou stranou," prohlásil Langer v České televizi. Přitom ještě o několik dnů dříve o Dalíkovi Langer hovořil v superlativech a měl se podílet na kampani ODS jako kreativec.

                                                                                                                            www.parlamentnilisty.cz