Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Coca-Cola v Česku a na Slovensku loni snížila zisk o 89 procent, tržby poznamenala pandemie

Coca-Cola v Česku a na Slovensku loni snížila zisk o 89 procent, tržby poznamenala pandemie
Coca-Cola působí na českém trhu od roku 1991, na Slovensku od roku 1993 (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Firmě Coca-Cola HBC Česko a Slovensko loni meziročně klesl zisk o 89 procent na 40,3 milionu korun po předloňských 366 milionech korun.

Čistý obrat firmy se v roce 2020 proti předchozímu roku snížil o 15,3 procenta na 6,8 miliardy Kč, uvedla firma ve výroční zprávě umístěné do Sbírky listin. Loňský rok podle ní výrazně poznamenala pandemie covid-19, kdy byly zavřené restaurace a podobné provozy.

Nový ředitelem společnosti se loni stal Dan Timotin. Ve funkci vystřídal Mariu Anargyrou-Nikolić, která převzala vedení společnosti v Řecku a na Kypru. Navzdory pandemii firma loni spustila výstavbu nového plně automatizovaného skladu ve výrobním areálu v pražských Kyjích, nahradí distribuční centrum v Praze - Horních Počernicích. Sklad měl stát podle dřívějších informací půl miliardy Kč.

„Plány a priority společnosti v roce 2020 výrazně poznamenala pandemie covid-19. Okamžitě s jejím nástupem byla zavedena striktní bezpečnostní opatření, nad rámec vládami přijatých restrikcí, s cílem v maximální možné míře ochránit zdraví a bezpečnost zaměstnanců, zákazníků a spotřebitelů. Zároveň byla přijata obchodní rozhodnutí, zaměřená na udržení byznysu,“ uvedl ve zprávě Timotin.

Mluvčí firmy Patricie Šedivá již dříve ČTK sdělila, že konzumace v domácnostech se zvýšila, pokles způsobený výpadkem restauračního sektoru ale nedohnala. Firma investovala od roku 2017 v Česku zhruba dvě miliardy korun. V posledních letech šlo například o 650 milionů korun do tří linek, v Praze začala vyrábět pro střední Evropu takzvané rostlinné nápoje pod značkou AdeZ, desítky milionů Kč vložila do sirupárny.

Coca-Cola působí na českém trhu od roku 1991, na Slovensku od roku 1993. Společná operační jednotka, která vznikla před 11 lety, patří do skupiny Coca-Cola Hellenic operující v 28 zemích Evropy, Asie a Afriky. V minulém režimu nešlo o soukromou společnost, vyráběl ji národní podnik Fruta Brno.

Firma předloni koupila výrobce balených vod Toma od Karlovarských minerálních vod. Této nápojářské skupině, která se mezitím přejmenovala na Mattoni 1873 loni meziročně klesly tržby o 2,7 procenta na 15 miliard Kč, uvedli již dříve zástupci společnosti. Celkový hospodářský výsledek neuvedli. Ukazatel EBITDA, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů, jí loni vzrostl o 12,2 procenta.

Další konkurenci, skupině Kofola, loni klesly tržby meziročně o 3,7 procenta na 6,17 miliardy korun. Ukazatel EBITDA (provozní zisk před odpisy) se jí podle předběžných hospodářských výsledků snížil o osm procent na 1,03 miliardy korun.

Zdroje: