Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Co nakupují Češi? Last minute zájezdy a levnou autoškolu

Co nakupují Češi? Last minute zájezdy a levnou autoškolu
zdroj: tisková zpráva

Češi se ani v tíživé ekonomické situaci nechtějí vzdát prázdninových dovolených, přeorientovali se ale na levné last minute nabídky a většina zájezdů se začne prodávat až od června. Se začátkem školního roku zase stoupá zájem o nejrůznější kurzy a školení, nabízené za zvýhodněné ceny.

Letní prázdniny byly podle obchodníků ve znamení dovolených v zahraničí, přičemž největší zájem byl o levné last minute zájezdy. „Prodeje výhodných dovolených a pobytů tvořily 50 procent všech prodejů na slevových serverech,“ popisuje Michal Hardyn z portálu TopSleva.cz. Kromě oblíbených wellness pobytů v luxusních rekreačních zařízeních v ČR měli čeští zákazníci zájem především o Chorvatsko. „Je pravda, že Chorvatsko bylo jednoznačným trhákem. Obrovský zájem byl například o víkendové koupání v Chorvatsku za méně než tisícovku,“ popisuje Hardyn.

S koncem prázdnin se naopak razantně zvýšil zájem českých klientů o nejrůznější vzdělávací kurzy. „Přibližně od poloviny srpna zaznamenáváme velký zájem hlavně o jazykové kurzy a pomaturitní a rekvalifikační kurzy,“ říká Michal Hardyn.

Důvodů zvýšeného zájmu Čechů o sebezdokonalování pomocí kurzů je podle odborníků několik, velmi důležitým faktorem je ale i v tomto případě zvýhodněná cena. „Poskytovatelé kurzů či školení své produkty nabízejí se slevou, mnohdy i velmi výraznou,“ uvádí Michal Hardyn. Nízká cena je podle něj dána tím, že jde o poslední volná místa v kurzech. „Například kurz angličtiny lze nyní pořídit za asi 1600 korun, zatímco standardně stojí třikrát více,“ uvádí. Řidičský průkaz skupiny B lze podle něj pořídit až s třítisícovou slevou.

Mezi další oblíbené kurzy, sloužící ke zvýšení kvalifikace, patří vedle cizích jazyků například kurzy manažerských dovedností, účetnictví či vizážistiky. „Domníváme se, že za popularitou těchto kurzů stojí současná ekonomická situace. Lidé, kteří chtějí obstát na pracovním trhu, si uvědomují, že investice do získání dalších dovedností se jim vyplatí,“ uvádí Hardyn.

Zároveň ale doplňuje, že značná část z objednávaných kurzů i nadále slouží pro zábavu či relaxaci. „Velmi populární jsou například kurzy fotografování, malování, golfu, potápění nebo třeba kurzy tance,“ dodává.