Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Čína chce podporovat „novou éru“ manželství a vysokou porodnost

Čína chce podporovat „novou éru“ manželství a vysokou porodnost
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Čínská agentura pro plánování rodičovství spustí ve více než dvacítce měst pilotní programy na podporu partnerských svazků a porodnosti. Chce tak vytvořit kulturu manželství s více než dvěma dětmi a zasáhnout proti krizi řídnoucí populace v zemi, napsala agentura Reuters.

Agentura zavede opatření například v Kantonu nebo v prefektuře Chan-tan. Týkat se mají podpory uzavírání sňatků, pořizování si dětí v ideálním věku a povzbuzování rodičů ve sdílení zodpovědnosti při výchově potomků.

Rovněž chce potlačit zastaralé zvyky a tradice, které mohou některé lidi od založení rodiny odradit, například vysoké věno nevěsty. „Společnost musí vést mladé lidi ke konceptu manželství a porodu,“ domnívá se demograf Che Ja-fu.

Tyto projekty přicházejí v době, kdy se úřady v některých čínských provinciích snaží zakročit proti znepokojivě klesající porodnosti. Zavádějí například daňové slevy, dotace na bydlení a bezplatné či dotované vzdělávání pro třetí dítě.

S možností pro rodiny pořídit si třetí dítě přišel Peking loni v červnu. Spolu s tím zavedl řadu opatření snižujících finanční zátěž při jeho výchově. Čína také zasáhla proti potratům mladých dívek a neprovdaných žen.

Čína si to zavinila sama

Komunistický stát bojuje s nízkou porodností a současně stárnoucí populací. Je to důsledek čínské „politiky jednoho dítěte“. Toto přísné opatření odráželo opačný problém, tedy příliš velkou populaci.

Loni však Národní statistický úřad poukázal na obrácený trend. Míra čínské porodnosti byla v roce 2021 nejnižší od roku 1949 a poprvé od roku 1961 čínská populace klesla. Porodnost se propadá dál i přesto, že Peking politiku jednoho dítěte zrušil už v roce 2016.

Jak loni upozornil server Voice of America, nechuť pořizovat si rodinu u mladých Číňanů posilují vysoké životní náklady. V roce 2020 se v Číně narodilo 12 milionů dětí, přičemž o rok později to bylo už jen 10, 6 milionu dětí.

V roce 2017 představovala průměrná porodnost v Číně 1,7 dítěte na ženu a v roce 2022 to bylo 1,2 dítěte na ženu. Televize BBC koncem dubna upozornila, že do poloviny letošního roku přijde Čína o status nejlidnatější země světa.

Aktuálně v zemi žije 1,412 miliardy lidí. Do konce století však bude podle organizace dosahovat jen 0,77 miliardy jedinců. Indie podle odhadů překoná Čínu do poloviny letošního roku o 2,9 milionu lidí. 

Zdroje:
BBC, Reuters, Voice of America