Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Chcete, aby ČSSD vládla s komunisty? Tak čtěte

Chcete, aby ČSSD vládla s komunisty? Tak čtěte
zdroj: Mediafax

Když vyhraje levice volby, do vlády vás nechceme, o vaše hlasy ale stojíme. Takový je vzkaz, který čas od času vysílá ČSSD směrem ke KSČM na základě Bohumínského usnesení, které spoluvládnutí s KSČM sociálním demokratům zakazuje. Tohle usnesení už odvál čas a dnes slouží jen jako zástěrka pro středového voliče, o kterého ČSSD usiluje, míní předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

O to, zda v případě nutnosti vládnout s komunisty se přou v sociální demokracii už dlouho. Přesto není většinová shoda na zrušení Bohumínského usnesení z poloviny devadesátých let, které spoluvládu s KSČM zavrhuje.

S komunisty jen tiše

Po posledním „šprajcu“ Véček se zdá, že je Česká republika předčasným volbám o něco blíž. Zda jen o krůček či pořádný krok ukážou následující dny. Ale z průzkumů preferencí, kdy ČSSD by spolu s KSČM dala pohodlně dohromady parlamentní většinu, přichází otázka spolupráce obou stran opět na přetřes.

Naposledy v rozhovoru pro Aktuálně.cz senátor za ČSSD Jiří Dienstbier připustil, že kdyby jeho strana zvítězila v parlamentních volbách a chtěla by sestavovat vládu, musela by „tiše“ spolupracovat s komunisty. Nic jiného by jim prý nezbylo.