Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Český evakuační letoun odletěl z Kábulu

Aktualizováno: Český evakuační letoun odletěl z Kábulu
Chaos na letišti v Kábulu | zdroj: Profimedia

Český evakuační speciál odletěl dnes odpoledne z kábulského letiště. Na twitteru to oznámil ministr obrany Lubomír Metnar.

(AKTUALIZOVÁNO, 17:28) Český evakuační speciál odletěl dnes odpoledne z kábulského letiště. Na palubě je 87 lidí včetně velvyslance Jiřího Balouna, českých vojáků a afghánských spolupracovníků. Stroj veze i dva Poláky.

Letadlo bude mít na cestě do Prahy mezipřistání v ázerbájdžánském Baku kvůli tankování paliva. Na kbelské vojenské letiště pravděpodobně dorazí v pozdních večerních či nočních hodinách.

O dalších letech se rozhodne při večerním jednání krizového štábu. Informace zveřejnili ministr obrany Lubomír Metnar, ministr zahraničí Jakub Kulhánek, premiér Andrej Babiš a mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová.

(AKTUALIZOVÁNO, 15:04) Na palubě je i velvyslanec Jiří Baloun, vojenský airbus přepravuje dále vojáky a afghánské spolupracovníky i s jejich rodinami. Odlet potvrdil i ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

„Naši vojáci zasluhují úctu a poděkování. Šli za hranici svých možností, aby na palubu speciálu dostali co nejvíce lidí,“ uvedl Metnar. Českým diplomatům a vojákům poděkoval i Kulhánek, který zároveň potvrdil, že je na palubě i velvyslanec. Z Afghánistánu tak již byli evakuováni všichni čeští zaměstnanci zastoupení České republiky. Letadlo veze podle Kulhánka i malé děti.

V Česku už v pondělí přistál první stroj, který přivezl 46 lidí. Kolik lidí se podařilo dostat na palubu druhého speciálu, zatím nebylo zveřejněno. Podle informací ČTK je situace na kábulském letišti extrémně složitá a nepřehledná, a to i kvůli přítomnosti Tálibánu. Na záchranu každého z evakuovaných musí čeští diplomaté a vojáci vynaložit veliké úsilí.

Mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová dnes ČTK řekla, že všichni, kteří mají být evakuováni, jsou zdravotně v pořádku, nejsou zraněni a diplomaté jsou s nimi v kontaktu. Druhý evakuační stroj české armády se do Kábulu po pondělním mezipřistání v Baku dostal dnes dopoledne. Evakuací a situací v zemi se dopoledne zabýval krizový štáb ministerstva zahraničí, ten opět zasedne dnes odpoledne v 15 hodin.

(10:47, původní zpráva) Český armádní evakuační letoun podle neoficiálních informací ČTK přistál v afghánském Kábulu. Z Afghánistánu by měl odvézt do České republiky další Čechy a místní spolupracovníky. Kdy stroj z Kábulu odstartuje, není jasné, na kábulském letišti panuje nepřehledná situace. Stroj z Prahy odletěl v pondělí dopoledne, mezipřistání mělo v ázerbájdžánském Baku, kde čekalo na povolení přistání v Kábulu. Znovu odstartovalo dnes ráno.

Jde o druhý evakuační speciál, který Česko do Afghánistánu vypravilo. První dopravil v pondělí ráno do Prahy 46 Čechů a jejich spolupracovníků s rodinami.

Pokračování evakuační mise potvrdil ministr obrany Lubomír Metnar. „Pokračujeme v leteckém mostu do Kábulu. Chceme evakuovat co nejvíc Afghánců, kteří nám pomáhali,“ uvedl ministr dnes ráno na twitteru.

Na ministerstvo zahraničí byl opět na 9 hodin svolán krizový štáb, který průběžně zasedal během pondělí.

Druhé evakuační letadlo odletělo z Prahy v pondělí kolem 11 hodin. Vpodvečer ministr obrany Metnar informoval, že airbus přistál v Baku a čeká na povolení k přistání v Kábulu. „Další záchranné mise mohou pokračovat až v návaznosti na zajištění základních podmínek pro bezpečný přílet a odlet. Další naše letadla jsou připravena k nasazení,“ dodal v pondělí Metnar.

Česká republika, stejně jako další členské země protitálibánské koalice, se z Kábulu snaží evakuovat své zaměstnance i místní spolupracovníky. Svou snahu zrychlily poté, co se Tálibán zmocnil i samotného Kábulu

Prvním evakuačním speciálem byli do Česka podle dostupných zpráv přepraveni především spolupracovníci české ambasády. Na kábulském letišti čeká na evakuaci další skupina lidí. Měli by mezi nimi být tlumočníci pomáhající české armádě. Zemi dosud neměl opustit ani velvyslanec Jiří Baloun, který se na evakuaci podílí.

Zdroje: