Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Česko zřejmě čeká finanční katastrofa a světová ostuda, tvrdí Ransdorf

Česko zřejmě čeká finanční katastrofa a světová ostuda, tvrdí Ransdorf
zdroj: Mediafax

Česká republika možná přijde o dotace z Evropské unie. Kromě ministerstva školství, kde to již dávno není překvapením, se to týká zatím i ministerstva dopravy a ministerstva zdravotnictví. A to nemusí být všechno. Koaliční politici o problému raději nehovoří, opozice však má jasno. Pro Česko by znamenalo zastavení dotací doslova katastrofu.

Důvodem zastavení dotací není nic jiného než rozhazování peněz na nesmyslné projekty. A v Bruselu podle všeho už došla europánům trpělivost. Jde to tak daleko, že hrozí, že Česká republika bude muset vracet desítky miliard, které ministertsva i regiony přidělila, či spíše darovala na záhadné a nesmyslné projekty. Ve zbývajících dvou letech nebude možné prostředky odčerpat.

Takovou ostudu Brusel s dotacemi nezažil

Pro jednotlivé resorty, tedy školství, kde chaoticky vládne ministr Josef Dobeš, kterého již kritizují i koaliční partneři, ale i dopravu a zdravotnictví by to mělo dalekosáhlé následky.

„To, že přijdou některé resorty o dotace je samozřejmě docela možné. Úroveň jednotlivých resortů jde dolů a je nepochopitelné, že ministerský předseda to toleruje. To by se těžko v jiné zemi Evropské unie mohlo stát. Tady každý může dělat cokoliv a nepotřebuje žádnou odbornost. Mě například fascinuje ministr práce a sociálních věcí Drábek, který chce do roku 2018 zrušit kojenecké ústavy a nashradit je pěstounskou péčí,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz europoslanec za KSČM Miroslav Ransdorf, který naznačil, že ztráta dotací nemusí zasáhnout jen školství, dopravu a zdravotnictví.