Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Česko se zatím jako jediná chce stát místo Ruska členem Rady OSN pro lidská práva

Česko se zatím jako jediná chce stát místo Ruska členem Rady OSN pro lidská práva
Valné shromáždění OSN schválilo 7. dubna přerušení členství Ruska v UNHRC kvůli zprávám, že ruští vojáci na Ukrajině vraždí civilisty (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Česká republika je zatím jedinou zemí, jež projevila zájem stát se místo Ruska členem Rady OSN pro lidská práva.

Agentuře AFP to sdělila mluvčí předsedy Valného shromáždění OSN. Další země by se však o členství mohly ještě přihlásit. O tom, kdo volné místo obsadí, rozhodne Valné shromáždění 10. května.

Mluvčí předsedy Valného shromáždění OSN Paulina Kubiaková uvedla, že Praha je nyní jediným kandidátem na obsazení místa v orgánu, ze kterého bylo vyloučeno Rusko.

Do hlasování však mohou projevit zájem o členství i některé další země. Místo, které Moskva ztratila, by mělo podle pravidel připadnout zemi ze střední a východní Evropy.

Valné shromáždění OSN schválilo 7. dubna přerušení členství Ruska v UNHRC kvůli zprávám, že ruští vojáci na Ukrajině vraždí civilisty. Rusko se následně mandátu vzdalo.

Pozastavené členství má Rusko i ve speciální agentuře OSN pro cestovní ruch UNWTO. Moskva ohlásila, že chce z tohoto orgánu odejít. Omezením členství v orgánech a agenturách OSN se podle agentury AFP snižuje schopnost Ruska ovlivňovat mezinárodní dění.

Zdroje: