Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Česko je v USA bez velvyslance. Petr Gandalovič převzal misi při OECD v Paříži

Česko je v USA bez velvyslance. Petr Gandalovič převzal misi při OECD v Paříži
Dosavadní český velvyslanec v USA Petr Gandalovič | zdroj: Profimedia

Česká ambasáda ve Washingtonu je minimálně na několik týdnů až měsíců bez zastoupení na úrovni velvyslance. Dosavadní český velvyslanec Petr Gandalovič už svou washingtonskou kancelář vyklidil a právě dnes má být oficiálně představen jako nový stálý představitel České republiky při Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v Paříži, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes. 

Do té doby nechtěl změnu nikdo oficiálně komentovat. "Nebudeme žádné změny na žádném zastupitelském úřadu nebo stálém zastoupení komentovat do doby, než případně reálně nastanou, respektive do doby, než dostanou případní kandidáti na velvyslance agrément," odepsala na dotaz HlídacíPes.org mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

HlídacíPes.org má však informaci potvrzenou z několika důvěryhodných zdrojů v diplomacii.

Kmoníček v březnu

Velvyslanec Pavel Rozsypal, který českou misi při OECD vedl od roku 2012 do prvních dní roku 2017, ministerstvo zahraničí zcela opustil.

"Post při OECD není zcela typický, nejde o bilaterální vztahy, jak je to u běžných ambasád. Práce to byla zajímavá, ale považoval jsem za přirozené, že se spíše než do Černínského paláce vrátím do byznysu, kde jsem působil i předtím," říká Rozsypal, který již nastoupil do pozice ředitele finanční společnosti APS Holding.

Zastupitelský úřad ve Washingtonu je považován za nejprestižnější velvyslanecký post; minimálně několik týdnů však za Česko zůstane neobsazen.

Má se za jisté, že novým českým velvyslancem bude Hynek Kmoníček, který je nyní vedoucím zahraničního odboru Pražského hradu.

Navzdory diplomatickým zvyklostem to už vloni v září při návštěvě OSN v New Yorku potvrdil prezident Miloš Zeman. "Podepsal jsem již jmenovací dekret, ale říkal jsem mu (Kmoníčkovi, pozn. red.), že může odjet teprve tehdy, až bude pověřovací listiny předávat novému prezidentovi," řekl  Zeman při setkání se zástupci krajanských spolků, jimž Kmoníčka představoval.

Již za několik dní, 20. ledna, se oficiálně stane novým americkým prezidentem Donald Trump a spolu s tím začne i tradiční velké střídání v americké administrativě.

Hynek Kmoníček by do USA měl dorazit v březnu. Už dříve popsal, že změna na postu velvyslance v době změn v Bílém domě je z diplomatického hlediska výhodná.

Na Hrad přijde Jindrák

Český prezident v nedávném rozhovoru pro Washington Post řekl, že na oficiální návštěvu USA by měl odletět v druhé polovině dubna a že ho nastupující americký prezident telefonicky osobně pozval.

"V česko-amerických vztazích jde o to, aby obě strany objevily takovou společnou agendu, která je pro ně zajímavá. Boj proti militantním islámským extremistům je jednou takovou záležitostí, naše pozice na Blízkém východě druhou," řekl Kmoníček už dříve v rozhovoru pro HlídacíPes.org a týdeník Euro.

Na Pražském hradě by měl Kmoníčka vystřídat dlouholetý diplomat a bývalý velvyslanec v Německu Rudolf Jindrák. Ten nyní působí na Úřadu vlády jako poradce premiéra Bohuslava Sobotky.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: