Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Česká ekonomika nabrala tempo z časů před velkou krizí

Česká ekonomika nabrala tempo z časů před velkou krizí
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Česká ekonomika na začátku roku nabrala tempo, mezikvartálně vzrostla o 2,8 % a meziročně dokonce o 3,9 %. To je nejrychlejší růst za posledních šest let. 

Naposledy česká ekonomika dosáhla takových temp růstu ještě před velkou finanční krizí na jaře 2008. I když mezičtvrtletní dynamika může být zkreslená legislativními úpravami v oblasti spotřebních daní a takto silné mezičtvrtletní tempo je těžko udržitelné, rok 2015 bude již s vysokou pravděpodobností o poznání lepší, než je náš dnešní odhad i odhad centrální banky (2,5 procenta).

I když ještě není známa struktura HDP, je pravděpodobné, že za ní stojí do velké míry všechny složky agregátní poptávky od spotřeby domácností přes investice po vývozy.

Česko těží z restartu domácí poptávky a současně i ze zrychlujících útrat sousedních německých domácností (ty zrychlují přesto, že německé HDP jako celek lehce zpomalilo). Česko je nejvíce závislé na nejprůmyslovějších regionech Německa jako Severní Porýní a na některých spolkových zemích bývalého Východního Německa.

Na zahraničních trzích včera způsobil rozruch Mario Draghi. Šéf ECB včera trhům vzkázal, že přes dosavadní úspěchy kvantitativního uvolňování rozhodně nehodlá ukončit program předčasně. I tak to ale dolaru na frontě s eurem příliš nepomohlo. Dolar je pod tlakem kvůli tomu, že trhy postupně přestávají věřit v první růst amerických sazeb v tomto roce (podle nás až příliš pesimistický scénář).

vice-ekonomicky-denik zdroj: Ekonomický deník

Zdroje:
Ekonomický deník