Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Češi vybrali na Ukrajinu přes tři miliardy, z toho třetinu na nákup zbraní

Češi vybrali na Ukrajinu přes tři miliardy, z toho třetinu na nákup zbraní
Výcvik domobrany v ukrajinské vesnici Siurte. | zdroj: Profimedia

Od začátku ruské invaze vybrali Češi na pomoc Ukrajině ve sbírkách nejméně 3,4 miliardy korun. Zhruba třetinu celkové částky lidé poslali na účet ukrajinské ambasády v Praze, určený na nákup vojenského vybavení pro ukrajinskou armádu a domobranu.

Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytli největší organizátoři sbírek.

Rusko napadlo Ukrajinu 24. února. Ze země od té doby uprchlo několik milionů lidí, 300 000 zamířilo do Česka.

Do sbírky na podporu ukrajinské armády lidé v Česku poslali přes miliardu korun. Zhruba devět desetin z této částky už velvyslanectví využilo. Na kontě tak aktuálně zůstává přibližně 100 milionů korun, informovala ukrajinská ambasáda v Praze na dotaz ČTK.

Největší částkou 100 milionů korun přispěla do sbírky ukrajinské ambasády společnost Seznam.cz. Významné příspěvky poskytly také další české firmy jako Jablotron, Metrostav či Isolit-Bravo.

Téměř 1,67 miliardy korun vybrala na pomoc Ukrajincům nezisková organizace Člověk v tísni. Z vybrané částky dosud využila přibližně 300 milionů korun.

„Od počátku současné ruské invaze jsme vypravili 11 vlaků a 26 kamionů, naložených humanitární pomocí,“ píše Člověk v tísni na svém webu.

Kromě pomoci přímo na Ukrajině organizace pomáhá také ukrajinským uprchlíkům v Česku a v Moldavsku.

Sbírku na pomoc napadené zemi vyhlásila po začátku ruské invaze také organizace Paměť národa. Dosud od dárců vybrala 268 milionů korun. Na 232 milionů korun vybral na podporu válkou postižené zemi a jejím obyvatelům Český červený kříž.

Veřejnou sbírku na pomoc Ukrajině a ukrajinským uprchlíkům pořádá rovněž Charita. Od začátku války lidé poslali podle sobotních údajů na webu organizace 121,6 milionu korun.

Na konto humanitární organizace Adra, určené na pomoc Ukrajině, lidé dosud zaslali 77,6 milionu korun. Vyčerpáno bylo 25 milionů,

Zhruba jednu pětinu z 10,5 milionu Kč vybraných ve sbírce na pomoc Ukrajině dosud uvolnila na pořízení humanitární pomoci Diakonie Českobratrské církve evangelické.

Zdroje: