Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Sovětské zbraně nemůžete vyvážet, nedovolili jsme vám to! vzkazují Rusové do Česka

Sovětské zbraně nemůžete vyvážet, nedovolili jsme vám to! vzkazují Rusové do Česka
Modernizovaný tank T-72 na tradiční akci Bahna - Den pozemního vojska u Strašic. | zdroj: Profimedia

Rusko v diplomatické nótě upozornilo Česko, že bez jeho souhlasu nesmí poskytovat třetím zemím zbraně sovětského původu. Agentuře ČTK to v sobotu sdělil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

České ministerstvo na upozornění reagovat nebude.

Kreml varuje před nepředvídatelnými důsledky

„Ministerstvo zahraničí dostalo nótu, že zbraně sovětské provenience nesmíme poskytovat třetím zemím bez svolení Ruska. Ministerstvo na nótu nereagovalo a reagovat nebude vzhledem k tomu, že to je věcný nesmysl a že na tento materiál reexportní doložka neexistuje. Je to další způsob, jak se Rusko lží domáhá zastavení naší podpory Ukrajině," řekl ministr Lipavský ČTK.

Rusko v tomto týdnu diplomatickou nótou varovalo Spojené státy a další západní země, že jejich dodávky zbraní na Ukrajinu podněcují tamní konflikt a mohly by vyvolat „nepředvídatelné důsledky“.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v pátek řekla, že vzkazy týkající se dodávek zbraní na Ukrajinu ruské vedení zaslalo „všem zemím“ – zjevně měla na mysli státy NATO.

„Ruský velvyslanec na začátku března oznámil, že Rusko očekává na Ukrajině teroristické útoky proti konvojům se západními zbraněmi. To jasně interpretujeme jako výhrůžky, že Rusko samo chystalo a chystá sabotážní akce. Ruská strana nám oznámila, že těmto akcím nebude moci nijak zabránit, což my zase chápeme jako další z řady výhrůžek ze strany Ruska,“ řekl ministr Lipavský.

Zbraně za miliardu

Česko poskytuje Ukrajině zbraně i další vojenský materiál. Celková hodnota darovaného materiálu Ukrajině představovala k 6. dubnu 1,1 miliardy korun. Z bezpečnostních důvodů ale obrana neuvádí, jaký vojenský materiál na pomoc napadené zemi posílá.

Podle serveru Echo24 poslalo Česko na Ukrajinu také samohybné houfnice Dana a salvové raketomety RM-70 Grad československé výroby, což potvrzuje video z twitteru.

Deník The Wall Street Journal minulé úterý napsal, že Česko poslalo na Ukrajinu více než desítku modernizovaných tanků sovětské výroby T-72.

Zdroje: