Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Češi touží po vlastním bydlení. Jejich zájem se zvyšuje i přes narůstající ceny bytů

Češi touží po vlastním bydlení. Jejich zájem se zvyšuje i přes narůstající ceny bytů
zdroj: Unsplash.com

Pořízení vlastního bydlení je velkým životním krokem. Nízké sazby hypotečních úvěrů, které klesly pod 2 %, a nedávné zrušení daně z nabytí nemovitosti nahrávají nejen investorům, ale i makléřům. Jak ukazují statistiky, Češi touží po vlastním domově rok od roku více. A to i přesto, že ceny bytů neustále rostou.


Snad každý touží po domově, ve kterém se bude cítit příjemně. Zájem Čechů o vlastní bydlení už od sametové revoluce pozvolna stoupá. Ceny nejen developerských bytů však větší ochlazení nečeká. Investice do nemovitostí se ukazují jako jedny z nejstabilnějších a zároveň nejméně rizikových, a to nehledě na vývoj tuzemské i světové ekonomiky.

Ceny bytů dolů nepůjdou
Odborníci se shodují, že žně na poli nemovitostí budou trvat nejspíše i v dalších letech. V příštím roce by mohly ceny bytů v České republice klesnout, ale jen velmi mírně. Snížení přitom nemusí být plošné a může k němu dojít jen v některých regionech. Lidé žijící v Česku vnímají nemovitosti obecně jako konzervativnější formu investice. A právě k ní se obracejí v nejistých dobách, jako je například současná pandemická situace.

Myslete na finanční rezervu
Ne každý má vlastní finanční prostředky k tomu, aby si koupil nemovitost. Úvěry na bydlení jsou jedním z nejčastějších finančních produktů, které banky klientům nabízejí. Proměnit vaše sny o bydlení ve skutečnost vám pomůže hypotéka. Výběr vhodné bankovní instituce určitě nepodceňujte. Hypotéka přece jen představuje závazek běžně na 20 až 30 let. Kromě výhodné úrokové sazby a RPSN, které představují celkové náklady úvěru, se zaměřte i na podmínky, za kterých na půjčku dosáhnete, a ověřte si, jestli je splňujete. Rok od roku se mění a také zpřísňují.

Pokud toužíte po vlastním bydlení, nejdříve objektivně zhodnoťte svoji finanční situaci. V první řadě byste měli být schopni hypotéku každý měsíc bez problémů splácet. Kromě dostatečně vysokého příjmu se vyplatí mít i nějaké úspory nejen pro strýčka Příhodu. Většina bank totiž požaduje, aby žadatel o hypotéku disponoval vlastním finančním obnosem, a to ve výši obvykle kolem 10 až 20 % z ceny nemovitosti. Pokud našetřeno nemáte, může pro vás být sjednání úvěru komplikovanější.

Využijte také online srovnání hypoték, které vám pomůže rychle se zorientovat v jednotlivých nabídkách na trhu a porovnat je mezi sebou. S úvěrem se také pojí dva typy pojištění. První je pojištění nemovitosti, které vyžaduje banka. Druhé, pojištění proti schopnosti splácet, vám kryje záda například v případě, že se dostanete do dlouhodobé pracovní neschopnosti či ztratíte zaměstnání.

Zdroje:
Inzerce