Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Čeho se bojíme? Dvě třetiny Čechů mají z něčeho obavy, nejčastěji je budí covid

Čeho se bojíme? Dvě třetiny Čechů mají z něčeho obavy, nejčastěji je budí covid
Obavy u lidí nejčastěji vyvolává nemoc covid-19 (Ilustrační foto) | zdroj: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Obavy z něčeho mají nyní zhruba tři pětiny lidí, přičemž nejčastěji je vyvolává nemoc covid-19. Vedle toho se Češi bojí zejména o své zdraví, válek a zhoršení životní úrovně.

Většina lidí, přibližně 90 procent, se ale dál cítí v ČR i místě svého bydliště bezpečně. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které ho provedlo v červnu mezi tisícovkou lidí starších 15 let. Většina obav je nějak spojená s pandemií, rodinou, materiálními podmínkami, které se dotýkají více starších osob a chudších.

V porovnání s předchozím průzkumem v listopadu 2019 se počet lidí, kteří mají nějaké obavy, zvýšil o čtyři body na 58 procent. Nejvíce z nich, 31 procent, je má z koronaviru, jehož první případy se v zemi objevily loni na jaře. S tím zřejmě souvisí i obavy o zdraví, které má podle CVVM 18 procent lidí. Následuje strach z válek a ze zhoršování životní úrovně, které shodně uvedlo 11 procent lidí. Před dvěma lety ale byly obavy lidí z válek větší, deklarovalo je 20 procent. V případě životní úrovně se názor veřejnosti nezměnil.

Míra obav podle průzkumu narůstá s věkem. U lidí do třiceti let věku obavy mají více než dvě pětiny (44 %), zatímco u lidí 60+ jsou to téměř dvě třetiny (65 %). Lze sledovat i propojení obav s hodnocením životní úrovně - z těch, kteří mají dobrou životní úroveň, má obavy 53 %, z těch, kteří ji pokládají za špatnou, má obavy 71 %.

Autoři průzkumu uvedli, že proti předchozímu průzkumu se podstatně snížily i obavy z migrantů, a to z 22 procent na nynějších devět procent, a ze zhoršování životního prostředí z 22 procent na čtyři procenta. Naopak výrazně více se lidé bojí ekonomického vývoje kvůli koronavirové epidemii a domácího politického vývoje. V roce 2019 se toho obávaly dvě, resp. tři procenta dotázaných a nyní kolem osmi procent.

Co se týče pocitu bezpečí v ČR a ve svém bydlišti, je názor lidí stabilní několik let. „Během devatenácti let, kdy je pocit bezpečí v České republice sledován, počet lidí, kteří se cítí rozhodně nebo spíše bezpečně, vzrostl téměř na dvojnásobek z 45 procent na 85 procent,“ doplnili autoři průzkumu. Pocit bezpečí v místě, kde dotázaní žijí, se mírně zvyšoval od roku 2006 a v roce 2017 skokově stoupla četnost kategorie „rozhodně bezpečně“.

Příznivé je i hodnocení práce policie ze strany veřejnosti. Spokojenost s její činností na republikové i místní úrovni vyjádřilo zhruba sedm lidí z deseti. Podobný výsledek zjistilo CVVM i v uplynulých čtyřech letech.

Zdroje: