Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Burani nám pošlapali trávník, aneb Kabáti slavili a Praha úpí

Komentář: Burani nám pošlapali trávník, aneb Kabáti slavili a Praha úpí
Frontman skupiny Kabát Josef Vojtek během narozeninového vystoupení na Vypichu | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Růžička

Kabáti uspořádali ke svému 25. výročí koncert. Už jen to je samo o sobě trestuhodné. Navíc na Vypichu, v Praze! A ještě k tomu spolu s fanoušky totálně zničili na louce trávu. To si dovolili opravdu příliš, takhle před zimní piknikovou sezónou. Naprosto donebevolající je pak skutečnost, že jim městská část na koncert přispěla a to celou tisícovkou. Co na tom, že se blíží komunální volby a prakticky za rohem zuří válka. Burani nám pošlapali trávník, město po nich nemůže požadovat náhradu škod, a to se vyšetřit prostě musí. 

"Takový agro, to je strašný. Úplně vidím toho Pepu v modrejch montérkách, jak z kravína táhne rovnou za kumpány na takzvané jedno. A pak si zlitý jako hovado pouštějí za společného řevu ty svoje vesnický metaly."

Pokud si chcete vyslechnout takto erudovanou hudební analýzu kapely, která na české scéně úspěšně funguje už čtvrt století a na svůj narozeninový koncert dokáže přilákat na 80 tisíc lidí, zajděte si v Praze na Náplavku za fousatou pseudointelektuální elitou. Nebo do literární kavárny, za intelektuálními snoby.

Kdybyste se jich zeptali, co od kapely, která na počátku 80. let začínala na thrash metalu, skutečně slyšeli, nebo co o ní celkově vědí, nejspíš se nic nedozvíte. Hlavní je opakovat dokola, že je to agro a strašné. Pokud ještě přihodíte, že jsou Kabáti primitivní a budete mít na sobě tričko Joy Division, budete za experta. Prakticky veškerá rocková hudba je přitom jednoduchá, ať už jde o interprety obecně považované za kvalitní nebo ne.

Kdyby se před letohrádkem Hvězda konala charitativní akce a louku rozryli koně, na kterých by jezdily handicapované děti, konal by se kolem toho takový povyk? Zvlášť teď s přicházejícím podzimem, kdy se davy s piknikovými dekami opravdu už očekávat nedají.

Kritika radnice Prahy 6 je kapitola sama pro sebe. Kabáti si vystoupením na Vypichu vydělali slušné částky a městská část z toho mohla těžit až v řádech milionů, jenže se poplatků vzdala, stejně jako to podle slov mluvčího radnice učinila v případě jiných akcí. Protože ale šlo o agrohudbu, městská část měla zřejmě uplatnit dvojí metr.

I kdyby to skutečně bylo pochybení radnice, která svůj rozpočet a tím i občany připravila o právoplatnou výhodu, patří incident opravdu mezi ty nejzásadnější kauzy, které by se v rámci problémů Prahy 6 měly řešit? Nezní to spíše jako tiskem (a za přispění hysterie na sociálních sítích) uměle vykonstruovaná a notně zveličená záležitost? Zvláštní, jeden by řekl, že okurkovou sezónu máme za sebou.

Kdyby alespoň pravice, když už je před volbami, využila incident a provokativně položila otázku, proč radnice "platí" koncert kapele, která vydělává miliony... To by ale ovšem pravice musela být politicky erudovaná, což evidentně příliš není.

Případ rozryté louky tak nakonec není ničím jiným než snobským konstruktem připomínajícím smutnou propast mezi Prahou, která musela přetrpět "nájezd buranů" a teď si na venčení psů před Hvězdou musí brát holínky(!), a regiony, které Pražákům zase s chutí zatápějí, kdykoli to jde. Můžeme se tak aspoň utěšovat, že když řešíme tak marginální problémy, jako je překopaný trávník, tak se vlastně máme dobře. Ať už v Praze, nebo mimo ni. 

Zdroje:
Vlastní