Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Bublan: Bárta se mohl trestu vyhnout, ale zahrál to na popularitu

Bublan: Bárta se mohl trestu vyhnout, ale zahrál to na popularitu
zdroj: tisková zpráva

Ministr dopravy Vít Bárta (VV), o jehož dopravním přestupku a následném trestu informovala jako o kuriozitě i velká zahraniční média, se prý zachoval chytře, když se neodvolal proti odebrání řidičského průkazu.

Tvrdí to alespoň exministr vnitra František Bublan (ČSSD) nebo šéf pražské městské policie Ludvík Kléma. Bývalý šéf středočeské dopravní policie a Bártův stranický kolega poslanec Stanislav Huml je velmi stručný. Na dotaz, zda není na odebrání Bártova řidičáku něco divného, odpovídá velmi stručně. "Je," zní vyjádření uznávaného dopravního experta.

Mohl se odvolat k sobě

Poněkud hovornější je další odborník, náměstek ředitele pražské městské policie Ludvík Kléma. "Zákon je nastaven tak, že tato sankce je reálná. Na druhou stranu bychom mohli polemizovat o tom, zda je zákon nastaven správně. Nálepkou na autě místo kovového čísla řidič nikoho neohrožuje. V minulosti byl zákon velkorysejší, ale parlament odhlasoval novelu. Důvodem bylo, že mnoho lidí ve drahých sportovních vozech nepoužívalo přední značku kvůli kamerovému systému. Je pravda, že zákon není dokonalý a je tam spousta možností, kdy mohou slušní lidé přijít o řidičák," říká pro ParlamentníListy.cz Kléma.

Celý článek na ParlamentniListy.cz