Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

O víkendu bude jako v září, zřejmě padnou další rekordy

O víkendu bude jako v září, zřejmě padnou další rekordy
zdroj: Mediafax

Chladnější počasí posledních dní, kdy na horách napadl sníh a denní maxima se pohybovala jen kolem pěti stupňů, vystřídá na listopad neobvyklé teplo. O víkendu by mohly být opět pokořeny teplotní rekordy.

Nejen, že nedorazí Martin na bílém koni, ale podle meteorologů zesílí v dalších dnech do Česka příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Rekordní hodnoty v Praze-Klementinu se v tomto období pohybují kolem sedmnácti či osmnácti stupňů, průměr je hluboko pod šesti stupni. Například pro 12. listopadu byla nejvyšší teplota naměřena už v roce 1876 a činí 18,2 stupně.

V sobotu by přitom měla rtuť teploměru vystoupat až k osmnácti stupňům, což je typické spíše pro září. Meteorologové navíc opět varují před silným větrem a na severovýchodě Čech dokonce extrémně silným větrem o síle vichřice.

Ochlazovat se bude postupně a pomalu

Od neděle by se pak mělo začít postupně ochlazovat, ale zpočátku jen pomalu. Ještě v neděli bude polojasno, ráno s místními mlhami či nízkou oblačností a denními teplotami od 13 do 17 stupňů.

Od úterý by pak měla denní maxima spadnout na 7 až 12 stupňů, v noci bude kolem pěti. Měla by být velká oblačnost s občasnými srážkami.

Podle dlouhodobé předpovědi ČHMÚ by mělo být zimní počasí až v prosinci. Meteorologové ovšem sami připouštějí, že předpověd na dobu delší než týden je spíše věštěním z křišťálové koule. Začátek podzimu byl slabě teplotně podprůměrný, listopad je ale oproti průměru zatím výrazně teplejší.