Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Brusel, Linec, Haag: Desetitisíce lidí protestovaly proti koronavirovým restrikcím

Brusel, Linec, Haag: Desetitisíce lidí protestovaly proti koronavirovým restrikcím
Bruselská demonstrace proti koronavirovým restrikcím | zdroj: Profimedia

V evropských městech pokračovaly v neděli demonstrace proti zpřísnění protiepidemických opatření. V Bruselu protestovalo 35 000 lidí proti covidovým pasům, policie zasáhla slzným plynem i vodními děly. Demonstrovalo se i v hornorakouském Linci, v Haagu se zatýkalo po sobotních násilnostech.

Stále přísnější opatření v mnoha evropských zemích přivedla o víkendu do ulic desetitisíce lidí, kteří s restrikcemi nesouhlasí. V pátek dění předznamenaly násilné střety mezi demonstranty a policií v nizozemském Rotterdamu, kde se část města změnila v bitevní pole. Ve Vídni po oznámení vlády o celostátní uzávěře a povinném očkování v sobotu dorazilo do centra na 40 000 lidí

V Bruselu proti covidovým pasům protestovalo 35 000 lidí, policie zasáhla

Na protestu proti covidovým pasům se dnes v Bruselu sešlo na 35 000 lidí. Někteří účastníci demonstrace během pochodu z centra města k unijním institucím házeli na policisty dělbuchy, ti zasáhli vodními děly a slzným plynem.

Demonstranti se sešli po poledni před vlakovým nádražím Gare du Nord, protest s názvem Společně za svobodu měl povolení od bruselské radnice. Policie původně počítala s účastí několika tisíc lidí. Podle organizátorů bylo hlavním cílem ukázat nesouhlas se zpřísňováním protiepidemických opatření, včetně těch, která požadují předkládání covidových certifikátů v restauracích, barech a na dalších místech.

Belgie podobně jako další evropské země nyní zažívá vzedmutí další vlny koronavirové nákazy. V zemi, která má 11,5 milionu obyvatel, denně přibývá v průměru 12 000 nových případů infekce a nemocnice se potýkají s největším počtem covidových pacientů od května.

V Linci, Bregenzi a Salcburku demonstrovaly tisíce lidí

Rakousko dnes zažívá poslední den před nástupem celostátní uzávěry, která skončí nejspíš až za tři týdny. Kancléř Alexander Schallenberg se občanům, zejména těm očkovaným proti covidu-19, omluvil za nepříjemnosti, které jim nová omezení přinesou. Podle něj je z nich vláda smutná, ale považuje je za nutnost. Desetitisíce odpůrců opatření demonstrovaly v sobotu ve Vídni, dnes vyšly tisíce lidí do ulic v Linci.

Uzávěru (lockdown) Rakousko od začátku pandemie nařídilo už počtvrté, v této vlně k razantním opatřením sáhlo jako první země EU. Od pondělí budou smět lidé opouštět domov jen v nutných případech - kvůli cestě do práce, do školy, na nákupy nebo kvůli zdravotním procházkám. Zavřou se restaurace, většina obchodů a všechny akce s větším počtem účastníků se ruší.

„Věřte mi, že to, že je znovu potřeba omezit lidem jejich svobody, je i pro mě velice těžké,“ řekl Schallenberg v rozhovoru pro dnešní vydání listu Kurier. Podle něj vláda doufala, že k tak přísným restrikcím už nebude muset nikdy sáhnout, ale přiměly ji k tomu vysoké počty nakažených i to, že dosavadní omezení pro neočkované neměla příliš viditelný efekt.

profimedia-0644232444 V Rakousku se protestuje proti koronavirovým restrikcím | zdroj: Profimedia

V Rakousku za poslední den přibylo přes 14 000 nových případů nákazy, což je podle agentury APA ve víkendových statistikách nebývale vysoké číslo. Sedmidenní incidence, tedy počet nakažených na 100 000 obyvatel za uplynulý týden, se zvýšila na 1086. V Česku je nyní sedmidenní incidence na hodnotě 978, v Německu na hodnotě 373. Za týden v Rakousku kvůli covidu-19 zemřelo 309 lidí.

Kromě lockdownu vláda v pátek oznámila také to, že od února zavede povinné očkování proti covidu. Plně očkováno je v zemi 66 procent lidí.

Právě páteční zprávy o uzávěře a povinném očkování přivedly o víkendu do ulic demonstrovat desetitisíce lidí. V centru Vídně se v sobotu sešlo na 40 000 protestujících, tedy třikrát tolik, než úřady očekávaly. Vysokou účast hlásí policie i na dnešním protestu v hornorakouském Linci. Původně se odhadovalo, že na manifestaci dorazí asi 600 lidí, odpoledne jich ale v centru města bylo nejméně desetkrát tolik.V davu demonstrantů v Linci bylo vidět hodně červenobílých státních vlajek a také transparenty s nápisy jako „Ne očkovací povinnosti“, „Ruce pryč od našich dětí“ či „Vakcína je zločinem proti lidskosti“.

Zhruba 5000 lidí demonstrovalo také ve městě Bregenz, které je správním střediskem spolkové země Vorarlbersko u hranic se Švýcarskem. Na 1300 lidí se zapojilo do protestního pochodu v Salcburku.

Rakouská ministryně pro EU a ústavní záležitosti Karoline Edtstadlerová dnes v rozhovoru se stanicí ORF řekla, že zavedení očkovací povinnosti neodporuje ústavě. Podle ní vláda toto opatření předem konzultovala s právními experty, žádný prý neřekl, že by na to vláda neměla právo. Poukázala přitom i na případ povinného očkování dětí v Česku, který posuzoval Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku a došel k závěru, že stát v některých případech povinné očkování může nařídit.

Ačkoli vláda detaily o povinném očkování zatím nezveřejnila, řekla Edtstadlerová, že při nedodržení toto povinnosti budou lidem zřejmě hrozit pokuty až do výše 3600 eur (asi 90 000 Kč).

profimedia-0644197185 Protesty proti koronavirovým restrikcím přerostly v Haagu v násilnosti | zdroj: Profimedia

Nizozemci dál protestují proti restrikcím, policie zatkla 28 demonstrantů

Kvůli pátečním násilnostem v Rotterdamu organizátoři zrušili plánovanou sobotní demonstraci v Amsterdamu. I přesto se nakonec sešlo několik stovek lidí, jejich protest byl klidný. V noci na dnešek ale nizozemská policie zatkla 28 lidí na několika dalších demonstracích proti koronavirovým restrikcím. Situace byla nejvypjatější v Haagu, kde utrpělo zranění pět policistů, jeden z nich vážná. Bezpečnostní složky zasahovaly také proti menším shromážděním ve městě Urk a ve dvou městech v jižní provincii Limburg.

Úřady nasadily proti demonstrantům v Haagu policisty se psy a na koních, bezpečnostní složky použily rovněž vodní dělo. Protestující, z nichž většina byli mladí lidé, zapalovali ohně a odpalovali dělobuchy. Jeden z přítomných prohodil kámen čelním sklem přivolané sanitky. Policie tam zatkla sedm lidí. Zranění utrpělo pět policistů, dva z nich mají poškozený sluch kvůli silným ránám z dělobuchů.

Dalších 13 lidí policisté zatkli v provincii Limburg. Ve městě Stein tamní starosta po střetech s demonstranty vyhlásil do pondělka nouzový stav, čímž posílil pravomoci policie preventivně zasahovat proti podezřelým osobám. Desítky protestujících házely petardy na policisty v obci Raermond. Pořádkové síly shromáždění rozehnaly a čtyři osoby zadržely.

Silné dělobuchy házeli na policisty rovněž demonstranti ve městě Urk východně od Amsterdamu, zatčeno tam bylo osm lidí. V Urku v lednu protestující zapálili odběrové místo na testování přítomnosti koronaviru poté, co vláda zavedla noční zákaz vycházení.

Nepokoje propukly v Nizozemsku v pátek při výjimečně násilných střetech mezi policisty a demonstranty v Rotterdamu. Policie tam v obavě o vlastní bezpečnost začala do davu střílet a tři lidi zasáhla, ti stále zůstávají v nemocnici. Bezpečnostní složky v přístavním městě zadržely 51 lidí, polovina z nich byla mladší 18 let.

Nizozemsko minulou sobotu znovu zavedlo některá omezení ekonomiky, neboť země zaznamenala dosud nejvyšší počty nově nakažených od začátku pandemie. Restaurace a obchody musejí podle nových pravidel zavírat dříve a sportovní utkání se odehrávají bez diváků. Podle místních médií se na pátečních nepokojích podíleli i takzvaní hooligans, tedy skalní příznivci některých fotbalových klubů. Vláda v pátek rovněž druhý rok v řadě zakázala novoroční ohňostroje s odůvodněním, že opatření zabrání mimořádnému zatížení nemocnic.

Zdroje: