Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Ve Vídni se protestovalo proti koronavirovým restrikcím, v Haagu došlo k násilnostem

Ve Vídni se protestovalo proti koronavirovým restrikcím, v Haagu došlo k násilnostem
zdroj: Profimedia

V centru Vídně se dnes na ohlášené demonstraci sešly desetitisíce odpůrců protiepidemických opatření, které svolala opoziční Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Jen dva dny před začátkem celostátní uzávěry na náměstí Hrdinů poblíž Hofburgu a v jeho okolí protestovalo bezmála 40 000 lidí. Atmosféra byla podle rakouských médií vyostřená a došlo i na potyčky s policií. Nejméně deset lidí bylo zatčeno.

Úřady původně počítaly s tím, že se do protestu zapojí asi 15 000 lidí. Mnohem vyšší účast nejspíš souvisí s pátečním oznámením vlády, která se rozhodla razantně zpřísnit opatření pro boj s pandemií. Od pondělí v zemi začne nejméně desetidenní celostátní uzávěra a chystá se i povinné očkování proti covidu-19.

Podle pořadatelů do centra metropole dorazilo až 100 000 lidí, policejní odhady hovoří o 38 000 protestujících. Na bezpečnost a dodržování aktuálních protipandemických pravidel dohlíželo na 1300 strážců zákona.

Okolí Hofburgu a část okružní třídy (Ringstrasse) až k budově opery byly kvůli manifestaci uzavřené. Na místo proudily už od dopoledne davy lidí, kteří o sobě dávali hlasitě vědět s bubny, píšťalkami a skandováním. Stovky demonstrantů přijely do Vídně autobusy či vlaky z jiných spolkových zemí i ze zahraničí. Vídeňská radnice obyvatele varovala, aby se do centra města raději nevydávali.

Protest se až na výjimky obešel bez násilností. Někteří demonstranti zapalovali pyrotechniku a házeli na policisty láhve a plechovky. Při potyčkách policisté použili pepřový sprej.

Ministr vnitra Karl Nehammer řekl, že útoky na policisty jsou „zcela nepřijatelné“ a poděkoval pořádkovým složkám. „Při náročném zásahu se zachovaly profesionálně a dokázaly zajistit bezpečnost,“ řekl. Policie kontrolovala i dodržování protiepidemických pravidel, která ukládají, že účastníci protestů o více než 50 lidech musejí mít nasazené respirátory.

Účastníci demonstrace se mobilizovali přes sociální síť Telegram a policie měla informace, že dorazí i pravicoví extremisté. Do protestu se zapojili mimo jiné příznivci nově založené strany skeptiků vůči očkování MFG (Lidé, Svoboda, Základní práva) či xenofobního Identitárního hnutí Rakouska (IBÖ). Bezpečnostní síly se připravovaly i na možné útoky proti vládním úřadům, sídlům médií a nemocnicím, proto byla posílena jejich ostraha.

Na demonstraci dorazily stovky lidí s vlajkami a se symboly rakouské orlice na oblečení. Někteří aktivisté měli na sobě žluté hvězdy s nápisem „neočkovaný“, na plakátech a transparentech byla například hesla „Tak to v roce 1938 začalo“, „Konec fašistické diktatury“ nebo „Schallenberg=Mengele“.

Používání symbolů a asociací spojených s nacistickým režimem ministr Nehammer odsoudil. „Není to jen nevkusné, ale bagatelizuje to i zločiny nacistů a uráží miliony obětí jejich diktatury a jejich blízké,“ řekl.

Rakousko v pátek rozhodlo o celostátní uzávěře, která začne v pondělí, a navíc nařídilo povinné očkování proti covidu-19 pro všechny obyvatele. V zemi už týden platí přísné restrikce pro lidi bez očkování proti covidu-19, podle vlády ale ke zpomalení šíření nákazy nestačí, a proto přistoupila k tvrdším opatřením.

V pátek Rakousko ohlásilo rekordních téměř 16 000 nových případů infekce za den, dnes přibylo 15 297 nakažených. Na jednotkách intenzivní péče leží 524 covidových pacientů. 

profimedia-0644042949 V Rotterdamu se protesty proti koronavirovým restrikcím zvrhly v násilnosti | zdroj: Profimedia

V Amsterdamu se sešly i po zrušení protestu stovky lidí, v Haagu vypukly násilnosti

Organizátoři zrušili protest, který byl na dnešek plánovaný v Amsterdamu a který byl namířen proti koronavirovým restrikcím. Reagují tím na páteční násilné potyčky mezi demonstranty a policií v Rotterdamu, při kterých utrpělo nejméně sedm lidí zranění. Podle nizozemských médií se ale přesto v Amsterdamu sešlo několik stovek lidí. Shromáždění, které se vydalo za silné přítomnosti policie na pochod městem, je klidné. Podobný počet lidí se sešel také ve městě Breda na jihu země, kde uspořádali protest tři místní dýdžejové, kteří nesouhlasí s nutností uzavírat hudební kluby v osm večer.

Naopak demonstrace v Haagu se večer zvrhla v násilí. Protestující zapalovali auta a házeli na policisty kamení a další předměty. V části města, kde sídlí nizozemská vláda, vyšlo do ulic několik stovek lidí. Policie nejméně jednoho protestujícího zatkla.

Podle médií postřelili v pátek dva demonstranty v Rotterdamu příslušníci bezpečnostních složek, kteří se snažili rozehnat rozlícený dav. Policie dnes nicméně uvedla, že původ kulek nadále vyšetřuje. Tři zranění demonstranti jsou stále v nemocnici, stejně jako jeden policista, který si poranil nohu. Řada dalších příslušníků utrpěla lehčí zranění, například sluchu kvůli dělobuchům. Policie rovněž upřesnila, že v souvislosti s nepokoji zatkla 51 lidí, polovině z nich přitom nebylo přes 18 let.

„Včera (v pátek) večer v Rotterdamu vypuklo peklo,“ uvádí příspěvek na facebookové stránce organizátorů, který oznámil zrušení protestu a vyzval všechny, aby dnes do Amsterdamu nejezdili. Zmínil také, že v Rotterdamu při protestech zemřel chlapec, místní policie však takovou informaci nemá.

Uspořádat manifestaci po událostech v Rotterdamu „se nám nezdálo správné,“ napsali organizátoři. Vyjádřili zároveň politování nad dvěma postřelenými demonstranty, o kterých píší i nizozemská média.

Rotterdamský starosta Ahmed Aboutaleb nazval páteční události „orgiemi násilí“. „Policie několikrát považovala za nutné tasit zbraně, aby se mohla bránit,“ řekl dnes ráno starosta. Demonstranti v centru města zapalovali ohně a házeli na policisty kamení a dělobuchy.

„Stříleli na policisty, lidé přišli ke zraněním,“ řekl Aboutaleb bez bližších podrobností. Dodal, že policie počítá se zatčením řady dalších lidí, až prostuduje videozáznamy z incidentu. Na fotografiích z protestů bylo vidět nejméně jedno zapálené policejní auto, přičemž další mělo v čelním skle zaražené jízdní kolo. Policii se podařilo obnovit pořádek po půlnoci, mimo jiné i s použitím vodního děla.

Podle médií šlo o jeden z nejhorších podobných incidentů od začátku pandemie. Rotterdamem otřásly podobně násilné protesty už letos v lednu, kdy vláda vyhlásila noční zákaz vycházení. „Protestování je zásadním právem v naší společnosti, ale to, co jsme viděli včera večer, je jednoduše kriminální počínání,“ řekl dnes nizozemský ministr spravedlnosti Ferd Grapperhaus. „S demonstrováním to nemělo nic společného,“ dodal.

Nizozemsko minulou sobotu znovu zavedlo některá omezení ekonomiky, neboť se v zemi začaly objevovat dosud nejvyšší počty nově nakažených od začátku pandemie. Restaurace a obchody musejí podle nových pravidel zavírat dříve a sportovní utkání se odehrávají bez diváků. Podle místních médií se na pátečních nepokojích podíleli i takzvaní hooligans, tedy skalní příznivci některých fotbalových klubů.

Vláda v pátek rovněž druhý rok v řadě zakázala novoroční ohňostroje s odůvodněním, že opatření zabrání mimořádnému zatížení nemocnic.

Zdroje: