Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Botox a implantáty: Vítejte na velbloudí soutěži krásy

Botox a implantáty: Vítejte na velbloudí soutěži krásy
Velbloudí soutěž krásy je tvrdý byznys. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

V soutěžích krásy se vždy točí vysoké miliony. Ať už jde o ženy, psy nebo třeba... velbloudy. Pro vítězství jsou lidé často schopni udělat cokoli. Třeba své zvíře napíchat botoxem, hormony nebo mu voperovat gumové či silikonové výplně na správná místa. 

Porotci letos v Saúdské Arábii rázně zakročili při soutěži velbloudí krásy a nemilosrdně vyloučili 40 zvířat, které majitelé vylepšili botoxovými injekcemi a dalšími umělými zákroky. 

Festival krále Abdalazíze se koná každý rok, ten letošní začal 1. prosince a potrvá do 12. ledna. Jde o šestý ročník a patří k němu velmi oblíbená soutěž krásy velbloudů. Severně od Rijádu je na akci vyčleněn pozemek o 32 kilometrech čtverečních, očekávalo se až 33 tisíc velbloudů, jejichž majitelé nejsou jenom ze Saúdské Arábie, ale i z okolních zemí a také z Francie, Ruska či Spojených států. Akce se mohou letos poprvé účastnit i ženy.

Majitelé zvířat se utkají v soutěži dotované částkou 66 milionů dolarů (1,4 miliardy Kč). Je však nutné držet se pravidel a respektovat zákaz kosmetického vylepšování vzhledu zvířat pomocí botoxu, vyhlazování rysů a dalších zásahů. Porota se při výběru zaměřuje na tvar hlavy, krku a hrbů, na vzhled kůže a držení těla.

Pomáhají moderní technologie

Za nedovolené krášlení byla ze soutěže zvířata vylučována už v minulých letech. SPA nyní napsala, že soudci jsou čím dál přísnější a používají k odhalení podvodů speciální a modernější technologie.

Letos díky tomu zjistili, že desítky chovatelů velbloudům zvětšily pysky a nozdry, zvýraznily svaly s použitím hormonů, nechaly do pysků a hlav vstřikovat botox, zvětšily části těl gumovými výztužemi a uvolnily obličejové rysy zvířat vycpávkami.

„Toto společenství je odhodláno skoncovat s podvody a triky, jež mají velbloudy zkrášlit,“ napsala saúdskoarabská tisková agentura SPA. Organizátoři podle ní budou podvodníky trestat přísnými pokutami.

Soutěž o nejkrásnějšího velblouda je srdcem celého festivalu, k němuž patří také velbloudí dostihy či prodej zvířat. Cílem je udržet význam velbloudů, kteří hráli odjakživa důležitou roli v beduínské tradici, a to bez ohledu na modernizaci ropné velmoci, jíž Saúdská Arábie je.

Kolem chovu velbloudů se točí miliony dolarů. Podobné akce, jako je nynější festival v Saúdské Arábii, pořádají i jiné státy z oblasti Perského zálivu.

Zdroje: