Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Biden na neohlášené návštěvě Kyjeva oznámil nový balík vojenské pomoci Ukrajině

Aktualizováno: Biden na neohlášené návštěvě Kyjeva oznámil nový balík vojenské pomoci Ukrajině
Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden se setkali v Kyjevě | zdroj: Profimedia

Prezident Spojených států Joe Biden dnes neohlášeně navštívil Kyjev. Do ukrajinské metropole se vydal několik dní před prvním výročím ruské invaze, kterou Moskva zahájila loni 24. února a rozpoutala tím největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války. Jeho cesta do Kyjeva předchází plánované návštěvě Polska.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že s Bidenem v Kyjevě jednali o zbraních dlouhého doletu. Prezident Spojených států sdělil, že Ukrajina dostane nový balík vojenské pomoci v hodnotě 500 milionů dolarů (přes 11 miliard korun). Spojené státy už dříve Ukrajině poskytly pomoc za více než 50 miliard dolarů.

Oba prezidenti se setkali krátce po Bidenově příjezdu. Podle amerického deníku The New York Times přicestoval Biden vlakem od polské hranice.

Biden mimo jiné prohlásil, že Washington bude podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude zapotřebí. Další americkou vojenskou pomoc napadené zemi v hodnotě 500 milionů dolarů Washington oficiálně oznámí v úterý. „Vaše návštěva je mimořádně důležitým projevem podpory všem Ukrajincům,“ uvedl Zelenskyj na telegramu, kde rovněž zveřejnil snímek s Bidenem.

Zelenskyj označil Bidenovu návštěvu v Kyjevě za nejdůležitější v historii bilaterálních vztahů mezi oběma zeměmi. „Tato první návštěva amerického prezidenta na Ukrajině po 15 letech je nejdůležitější v historii ukrajinsko-amerických vztahů (...) Tato doba je nejtěžším obdobím, kdy náš stát bojuje za svou svobodu a svobodu všech Evropanů, všech lidí svobodného světa,“ řekl Zelenskyj na tiskové konferenci s Bidenem. Dodal, že s americkým prezidentem vedl „věcné rozhovory“ a výsledky návštěvy podle něj budou znát při posilování obranyschopnosti Ukrajiny.

Videa, která z Bidenovy návštěvy zveřejnila některá média, provázejí zvuky sirén varujících před rizikem ruského vzdušného úderu, které dnes dopoledne ukrajinské úřady vyhlásily pro celou zemi. Zatím nejsou žádné informace o ruských vzdušných úderech.

Biden byl spatřen poblíž chrámu svatého Michala, americký prezident uctil památku padlých obránců Ukrajiny za zvuků leteckého poplachu, popsal web Ukrajinska pravda.

profimedia-0757301401 Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden | zdroj: Profimedia

Ukrajinská média o něco dříve s odvoláním na náměstka ukrajinského ministra zahraničí napsala, že v Kyjevě se dnes čeká návštěva některého z „hlavních“ partnerů Ukrajiny, Bidena nejmenovala. O tom, že by ukrajinskou metropoli mohl navštívit právě americký prezident, se spekulovalo na sociálních sítích. Ukrajinska pravda a také server RBK-Ukrajina dnes rovněž upozornily, že šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se dnes nezúčastní ohlášeného setkání s evropskými ministry zahraničí v Bruselu.

Americký prezident v Kyjevě strávil asi pět hodin. Z Kyjeva se vydal do Varšavy, kde zůstane až do středy.

Bidenova návštěva Kyjeva se do poslední chvíle držela v tajnosti

Jak uvedla stanice CNN, Biden odletěl prezidentským speciálem Air Force One z Andrewsovy základny pod rouškou tmy v neděli ve čtvrt na pět ráno místního času. Novináři, kteří s ním letěli, nemohli mít s sebou žádná zařízení. Bílý dům dokonce zveřejnil na dnešek harmonogram, podle něhož měl být prezident ve Washingtonu, povšiml si deník The New York Times.

Ve veřejném harmonogramu Bidenových aktivit návštěva Kyjeva nefigurovala a představitelé Bílého domu minulý týden několikrát zdůraznili, že cesta hlavy státu na Ukrajinu se neplánuje. Naposledy se ale americký prezident ukázal na veřejnosti v sobotu večer, kdy šel ve Washingtonu na večeři se svojí ženou Jill.

Bílý dům pak podle deníku The New York Times v neděli večer zveřejnil Bidenův pondělní harmonogram, podle něhož měl být dnes prezident ještě ve Washingtonu a až večer odletět do Varšavy. V době, kdy Bílý dům harmonogram zveřejnil, byl ale Biden už ve Varšavě, odkud se vlakem vydal do Kyjeva.

Bidenova cesta na Ukrajinu byla tolik přísně utajovaná z bezpečnostních důvodů. Současná návštěva na Ukrajině byla nezvyklá v tom, že se americký prezident vydal do válečné zóny, nad níž nemají USA žádnou kontrolu. Tím se podle CNN lišila od předchozích cest amerických prezidentů do Iráku či do Afghánistánu.

Kyjev dnes z polského vzdušného prostoru kvůli Bidenově návštěvě sledovala americká výzvědná letadla. Od dnešního rána byly hlavní ulice v Kyjevě zavřené, aniž se obyvatelům ukrajinské metropole dostalo oficiálního vysvětlení. Lidé během dopoledne sdíleli videozáznamy dlouhých kolon na ulicích s omezeným provozem.

Zelenskyj pozval Bidena na Ukrajinu přibližně před rokem, když se u ukrajinských hranic shromažďovaly ruské síly. Po ruském vpádu na Ukrajinu američtí představitelé prezidentovu návštěvu Ukrajiny ale opakovaně vyloučili.

Biden v minulosti Ukrajinu už několikrát navštívil, od doby, kdy zastává úřad prezidenta Spojených států, je to ale poprvé. Naposledy byl v Kyjevě jako americký viceprezident v roce 2017.

Při jeho současné cestě ho doprovází nezvykle malý počet spolupracovníků, podotkla agentura AP. Mezi nimi je bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan, zástupkyně personálního šéfa Bílého domu Jen O’Malleyová Dillonová a Bidenova osobní asistentka Annie Tomasiniová. S prezidentem podle informací AP také přicestovali pouze dva novináři. 

Bílý dům informoval ruskou stranu o Bidenově návštěvě Kyjeva hodiny předem

Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan po Bidenově odjezdu novinářům sdělil, že Bílý dům Rusko o Bidenově cestě informoval ještě před jeho odletem z Washingtonu z „dekonfliktních“ důvodů, patrně aby USA předešly střetu s Ruskem v případě, že by Bidenova návštěva země ve válečném stavu způsobila špatný odhad situace, píše agentura AP.

Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv dnes na telegramu napsal, že Biden obdržel před svou cestou na Ukrajinu záruky bezpečnosti. Neupřesnil však, kdo je americkému prezidentovi poskytl. „Biden, který předem obdržel bezpečnostní záruky, se nakonec vydal do Kyjeva. Slíbil mnoho zbraní a přísahal věrnost neonacistickému režimu až za hrob,“ tvrdil Medveděv.

Moskva dlouhodobě odůvodňuje válku proti sousední zemi potřebou její „denacifikace“ navzdory faktu, že v čele Ukrajiny stojí prezident židovského původu a krajní pravice - soudě podle výsledků posledních voleb - hraje v ukrajinské politice jen okrajovou roli. 

Zdroje: