Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Aktualizováno: Bartoš obhájil funkci předsedy Pirátů. Prvním místopředsedou je Kolaja

Aktualizováno: Bartoš obhájil funkci předsedy Pirátů. Prvním místopředsedou je Kolaja
Ivan Bartoš obhájil post předsedy Pirátů | zdroj: Profimedia

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na celostátním fóru Pirátů obhájil funkci předsedy strany. Ve druhém kole porazil 662 hlasy z 948 senátora Lukáše Wagenknechta, který získal 265 hlasů. Piráty Bartoš povede další dva roky. Prvním místopředsedou byl zvolen místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Jednačtyřicetiletý Bartoš po svém zvolení ocenil důvěru spolustraníků. Situace Pirátů je podle něj sice těžká, ale strana s tím má bojovat. Zastává názor, že v nejbližší době by Piráti měli soustředit na náročnou roli strany ve vládě a také na letošní komunální volby.

Účast Pirátů ve Sněmovně se vinou preferenčních hlasů po loňských sněmovních volbách smrskla z předchozích 22 poslanců na čtyři poslance. Bartoš v projevu označil výsledek voleb za neúspěch z pohledu pirátských cílů i ideálů. Řekl, že na tom jako stranický předseda nese svůj díl viny. Vstup do vlády Petra Fialy (ODS) podle něj musí Piráti brát jako možnost měnit věci v Česku ve prospěch občanů. „Odmítám tuto dílčí porážku vnímat jako finální stadium strany,“ řekl Bartoš.

Důraz na regiony

Kandidáti do vedení strany v dnešní debatě často hovořili o tom, že se Piráti „střílí do vlastní nohy“. Řada z nich zdůrazňovala, že musí být čitelní a srozumitelní pro voliče. Upozorňovali i na blížící se podzimní komunální volby, na které se musí připravit. Zaznívaly hlasy o nutnosti posílit přítomnost žen ve straně.

Nejen před letošními komunálními volbami se Bartoš chce soustředit na to, aby byli viditelnější pirátští regionální politici, nejen poslanci a stranické vedení. „Strana nejsou jen lidé na internetu, ve Sněmovně a ve velkých městech, máme super politiky v obcích, na to se musíme zaměřit,“ uvedl. O tom, zda budou kandidovat samostatně, nebo v koalici, si rozhodnou místní organizace. Bartoš počítá s tím, že někde budou společné kandidátky například se Starosty či TOP 09.

Bartošova protikandidátka, někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu, která v prvním kole obdržela 285 hlasů, což bylo nejméně ze všech čtyř předsednických kandidátů, v posledních dnech upoutala pozornost prohlášením, že její vnitřní přesvědčení „je komunistické ve smyslu původním, demokratickém“.

Rozvířilo to debatu, kterou doprovázely i vulgární výpady. Michailidu se dnes k této události vrátila. „Na závěr bych chtěla říct, že mě velice mrzí, že moje sdělení utopického snu o demokratické kooperativní a vzájemné společnosti způsobilo mnoha lidem velkou negativitu v jejich životech,“ řekla.

Koalice Pirátů a STAN je součástí vlády Petra Fialy (ODS). Piráti v ní obsadili místa ministra pro místní rozvoj, ministra zahraničí a ministra pro legislativu. Fiala ve zdravici vzkázal Pirátům, že považuje jejich účast ve vládní koalici za přínosnou a obohacující. Ministr vnitra a předseda Starostů Vít Rakušan uvedl, že Bartoš bude mít nyní silný mandát pro působení ve vládě.

Zdroje: