Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Babišův daňový balíček míří se zpožděním ke schválení. Co přinese?

Babišův daňový balíček míří se zpožděním ke schválení. Co přinese?
Ministr financí Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Vládní daňový balíček poslanci loni nakonec projednat nestihli. Změny týkající se hned sedmi zákonů jsou tak stále ve třetím čtení, ale dá se předpokládat, že je poslanci schválí hned na své první lednové schůzi. Daňový balíček z dílny ministerstva financí přináší změny v několika oblastech.

Dobré zprávy má ministerstvo zejména pro rodiny s dětmi. Zvýší se sleva na dani na druhé a každé další dítě - na druhé dítě o 200 Kč měsíčně (tj. o 2 400 Kč ročně) a na třetí a každé další dítě o 300 Kč měsíčně (tj. o 3 600 Kč ročně) oproti roku 2016.

Mění se ovšem pravidla pro vyplácení tzv. daňového bonusu, který stát vyplácí ve chvíli, když se poplatník dostane s daňovou povinností do záporných čísel a finanční úřad mu tak peníze doplatí. Tento bonus nově dostanou pouze lidé, kteří si vydělají za rok nejméně šestinásobek minimální mzdy. Maximální výše bonusu zůstává na 60 tisících korunách. Ministerstvo tuto změnu zdůvodňuje rozsáhlými podvody.

Změny nastanou také u DPH. Ministerstvo nově zavádí institut nespolehlivé osoby. Rozšiřuje se tak původní termín 'nespolehlivý plátce'. Tím totiž mohla být pouze firma nebo osoba přihlášená jako plátce DPH. Nespolehlivou osobou se může stát kdokoliv, tedy i ten, kdo k placení DPH není přihlášen. Do této kategorie se tak dostanou podnikatelé, kteří se pokusili zbavit označení nespolehlivý plátce tím, že své plátcovství účelově zrušili a pak o něj opět požádali.

O tom, kde bude označen za nespolehlivou osobu, bude stejně jako doposud rozhodovat příslušný finanční úřad. Postihne to lidi a společnosti, kteří nebudou mít v pořádku své účetnictví a současně bude jejich vyměřená daň vyšší než půl milionu korun (případně společnost podezřelá z účasti na daňovém podvodu).

Ministerstvo také rozšiřuje přenesenou daňovou povinnost, která se nově bude týkat i transakcí provedených ve virtuální měně tedy například v bitcoinech. Rozšiřuje se také počet oblastí, kde přenesená daňová povinnost platí. Jde mimo jiné o poskytování pracovníků pro stavební práce nebo zprostředkovatelské služby spojené s prodejem investičního zlata.

Přivýdělky a paušály

Pokud si někdo přivydělá částku do 2500 korun za rok, nebude muset kvůli tomu podávat daňové přiznání. Příjem bude nově jednorázově zdaněn 15procentní srážkou. Týkat se to bude lidí pracujících ve volebních komisích, kteří i kvůli takto nízké částce museli doposud vyplňovat daňové přiznání.

Se změnami přichází ministerstvo také u výdajových paušálů pro živnostníky, přestože se tím nahlas nikdo nechlubí. Limity pro paušály se totiž nově snižují na polovinu, takže třeba u 80 procentního paušálu, kde bylo doposud možné odečíst maximálně 1,6 milionů korun, bude nově možné odečíst maximálně 800 tisíc korun. Adekvátně k tomu se na polovinu snižují i limity u dalších paušálů.

Proti této změně protestují ODS a některé organizace sdružující podnikatele. Naopak pozitivní je, že se nově vrátí možnost čerpat slevy na dani na děti a manželku i pro živnostníky,  kteří využívají tyto paušály. Poprvé si je budou moci odečíst v daňovém přiznání podávaném v roce 2018.

Poslední významnější změnou je možnost platit cla a poplatky na úřadech platební kartou. Ovšem stále platí, že nejprve si daný úřad musí zřídit platební terminál. Pokud tak neučiní, platit se bude nadále v hotovosti.

Všechny zmíněné změny vejdou v platnost, až sněmovna zákon schválí. Ministerstvo původně plánovalo, že se tak stane už na počátku nového roku, nyní se zřejmě termín posune na jaro.  

Zdroje:
Vlastní