Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Babišovy Vánoce s dárkem od Zemana

Komentář: Babišovy Vánoce s dárkem od Zemana
Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Česko má novou vládu – Babišovu, technokratickou, firemní, menšinovou a provizorní. Je to vánoční dárek od Miloše Zemana.

Babišova kumpanie obsazuje vládní úřady. Její ministři převzali ve středu od prezidenta glejty a začínají makat.

Andrej Babiš si tak splnil sen o jednobarevné vládě. Samosebou modré.

Nový premiér ho zmiňuje ve svém spisku "O čem sním, když náhodou spím" (zde, strana 130 a 134). Jednobarevné vlády jsou podle něj "výkonnější a stabilnější, než bývají vlády koaliční. Ministři spolupracují, jsou jasné a rychlé výsledky, jasná odpovědnost," napsal premiér.

Takže uvidíme.

Babišovy figury

Babiš tvrdí, že sestavil vládu odborníků a odbornic – na slovo vzatých.

Proti odborníkům se nedá nic namítat. Ten, kdo nastupuje do čela ministerstva, by však měl nejen rozumět tomu, čím se ministerstvo zabývá, a vědět jak funguje a čeho tam chce dosáhnout.

Člen vlády by se měl také vyznat v politice a měl by mít jasné názory třeba na rozpočtovou politiku státu a euro (a nemusí být zrovna ministr financí), na naše členství v Evropské unii a NATO (a nemusí řídit ministerstvo zahraničí nebo obrany) nebo na sociální a penzijní systém (aniž by byl ministrem práce a sociálních věcí).

Důvod je nasnadě: Vláda je podle ústavy kolektivní záležitost, rozhoduje ve sboru hlasováním (zde, článek 76), což popisuje také její jednací řád (tady, článek VI). To znamená, že ministři jsou rovnocennými partnery premiéra, jejich hlas má stejnou váhu.

Jenže, co je známo o politických názorech například Tomáše Hünera (ministr průmyslu a obchodu), Adama Vojtěcha (ministr zdravotnictví), Aleny Schillerové (ministryně financí), Jiřího Mileka (ministr zemědělství), anebo Roberta Plagy (ministr školství)?

Nikdo z nich není "politický tvor" ("zoon politikon"). A to platí pro většinu členů vlády.

Na světlo se dostalo pouze politické pozadí jiného vládního nováčka Lubomíra Metnara. U něj si můžete vygooglovat třeba informaci, že působil v neblaze proslulém pohotovostním pluku SNB, byl tedy souputníkem mlátičky Zdeňka Ondráčka. A ještě před měsícem byl také členem prokremelského hnutí Bezpečnost, odpovědnost, solidarita, které vyzývá k odchodu z Evropské unie i NATO. Teď ujišťuje: "Vystupovat z EU a NATO je nesmysl.” 

Může být taková figura v čele vnitra věrohodná?  

Vařila myšička…

Metnarovy někdejší (?) politické preference se do programového prohlášení nepochybně nepromítnou. Hlavní a rozhodující slovo bude mít Babiš. A premiér, jehož byznys je založen na dotacích, zejména evropských, by se musel zbláznit, aby zpochybňoval členství v Evropské unii a připustil o něm referendum.

O tom, jak bude řídit vládu, mluvil Babiš už před rokem v rozhovoru pro (své) rádio Impuls. Pravil, že ministři by měli být "řízeni natvrdo", a postěžoval si, že "v koaličním uspořádání to možné není". Ale v jednobarevné vládě – žádný problém.

Lze tedy tušit, že tato vláda bude mít generálního ředitele, který rozděluje příkazy sekčním šéfům. Jaképak hlasování? Copak se ve firmě hlasuje?

Mnozí voliči uvěřili tomu, že Babiš bude stát vést stejně úspěšně jako své firmy. Nejspíš si ani nepřipouštějí myšlenku, že příští premiér může vládu vést i tak, aby bylo úspěšné především jeho obchodní impérium.

Takový systém by se mohl jmenovat "Vařila myšička kašičku na vládním rendlíčku". Následují čtyři možnosti: a/ tomu dala, b/ tomu nic, c/ tomu kousek, d/ tomu víc. A hádejte, pod jaké písmeno budou spadat Babišovy firmy.

Čas do švestek

A jak to bude s důvěrou sněmovny? Zatím je vláda jen "jmenovaná". Má glejt od prezidenta, ne od sněmovny. Šance, že ho dostane, přitom není vyšší než mizivá.

Babiš dělá, že ho to až tak nezajímá, že mu to je vlastně ukradené. Opakuje mantru "mám důvěru od voličů". (Neměl by mu někdo konečně vysvětlit, že voliči volí parlament, ne vládu?)

Babišův patron Miloš Zeman zase z Hradu upozorňuje, že "vláda bez důvěry je plnohodnotná". Jasný vzkaz: Nezdržujte, stačí přece, že vládě a premiérovi důvěřuje prezident, který má mandát od lidu.

Je nicméně neúnosné, aby Babišova kumpanie vládla čtyři roky bez důvěry sněmovny. Takže bude následovat druhé jmenování Andreje Babiše. Zeman ho stihne do počátku března, kdy mu první prezidentská pětiletka končí.

Času habaděj, ujišťoval Zeman ve středu během slibu ministrů na Hradě. Upozorňoval, že na druhý pokus o vládu bude mít Babiš takový prostor, jaký bude chtít. "Dám mu (Babišovi) podstatně víc času na vyjednávání o koalici nebo menšinové vládě," prohlásil. (Pokud bude zvolen napodruhé).

Takže vláda bez důvěry se Zemanem v zádech může být pro Babiše příjemnou a bezstarostnou jízdou.

Zdroje:
Vlastní