Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Bezpečnostní výbor bude o šéfovi BIS jednat v pátek. Přijde si premiér „jen popovídat“?

Bezpečnostní výbor bude o šéfovi BIS jednat v pátek. Přijde si premiér „jen popovídat“?
Michal Koudelka | zdroj: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

Sněmovní bezpečnostní výbor se sejde k výběru ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) v pátek ráno. Jednání, o které požádal premiér Andrej Babiš (ANO), začne v 07:30, a uskuteční se tak ještě před mimořádnou schůzí sněmovny.

O termínu informoval předseda výboru Radek Koten (SPD). Šéf SPD Tomio Okamura dnes požádal prezidenta Miloše Zemana, aby prezidentská kancelář členům výboru poskytla své argumenty proti současnému řediteli BIS Michalovi Koudelkovi.

Poslanci by se měli na jednání podle Babiše vyjádřit k tomu, zda má v čele civilní kontrarozvědky pokračovat Koudelka, nebo zda má jeho nástupce vybrat až příští vláda. Koudelkovo funkční období končí v polovině srpna.

Podle zákona o zpravodajských službách ředitele BIS jmenuje vláda po projednání ve sněmovním bezpečnostním výboru. Není jasné, zda premiér konkrétní jméno poslancům navrhne.

V osmnáctičlenném výboru pro bezpečnost spíše převažují politici stran, které se staví za Koudelkovo setrvání. Výbor může jednat, pokud je přítomná aspoň třetina členů, tedy šest.

Koudelku dlouhodobě kritizuje prezident Miloš Zeman. V květnu ani pošesté nevyhověl návrhu vlády, aby ředitele BIS povýšil do generálské hodnosti. Loni koncem roku předal Babišovi materiál ohledně Koudelky. Podle Respektu v dokumentu Hrad uvádí, že Koudelka „neplní své povinnosti, dlouhodobě zamlčuje a neposkytuje informace zákonným adresátům a zveřejňuje informace v rozporu se zákonem“.

E73U0PYWEAAAtat Tomio Okamura na jednání s prezidentem Milošem Zemanem | zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Poslance jsou v názoru na Babišovu žádost rozděleni

Politolog Petr Just označil na dotaz ČTK za přirozené, že Babiš chce věc projednat ve výboru. „Je to zákonná podmínka, není to tedy svévolné rozhodnutí premiéra, on se tomuto kroku nemohl vyhnout. Co premiér ovlivnit mohl, je načasování, tedy řešit v součinnosti s výborem tuto problematiku mnohem dříve a nenechávat to na poslední chvíli,“ doplnil. Tím, že se záležitost řeší na poslední chvíli, podle něj premiér znejišťuje BIS jako takovou, ale i její partnery v zahraničí.

Jak vyplynulo z ankety ČTK, někteří členové výboru se nad premiérovou žádostí pozastavují. Jiní členové, konkrétně z hnutí ANO, naopak s jeho postupem souhlasí.

Místopředseda výboru za opoziční ODS Pavel Žáček míní, že pokud se „premiér Babiš pochlapí“ a navrhne Koudelkovo jmenování na další funkční období, většina členů výboru ho podpoří. „Protože však není jasné, zda ho (Koudelku) Babiš navrhne, tak nemůžeme předjímat, jak jednání dopadne. Z premiérova dopisu našemu výboru to spíše vypadá, že si s námi jde jen popovídat,“ uvedl Žáček.

Lidovec Jan Bartošek je z postupu premiéra rozpačitý a neví, co Babiš sleduje tím, že se má výbor k obsazení pozice ředitele zpravodajské služby vyjádřit. Koudelka má Bartoškovu podporu.

Místopředseda výboru Jiří Mašek (ANO) soudí, že Babišův krok „není nic proti ničemu“. „Naopak to považuji za vstřícný a správný postup,“ napsal. Také další člen výboru za ANO Pavel Růžička uvedl, že s postupem premiéra souhlasí. Růžičkův kolega z klubu Robert Králíček pokládá schůzi výboru za legitimní. Naopak Marek Novák (ANO) napsal, že Koudelku na další pětileté období nepodpoří. „Jsem pro výběrové řízení, ze kterého vyjde ten nejlepší, to mi přijde u jakéhokoliv obsazování postu normální. Pokud by vyhrál pan Koudelka, budu to respektovat. Pokud nebude výběrové řízení, podpořím maximálně prodloužení o jeden rok,“ uvedl.

Pirátský místopředseda výboru Lukáš Kolářík se pozastavil nad tím, že výbor uskuteční na poslední chvíli. „Vnímám to tedy jako hrací kartu pro vyjednávání s prezidentem, neboť nás čekají volby a premiéru Babišovi jde o to, aby byl pověřen sestavením vlády, i když jeho hnutí neskončí ve volbách na prvním místě,“ uvedl. Ke Koudelkově výměně Kolářík důvod nevidí.

„Pan premiér se zase svoji nerozhodností sám zahnal do kouta, kde to nyní bude schytávat ze všech stran,“ napsal místopředseda výboru Zdeněk Ondráček (KSČM). Podle něho bezpečnost Česka rozhodně nepadá Koudelkovým odchodem, „jak se nám snaží namluvit takzvaná demoopozice“.

„Opakovaně jsem v minulosti říkal, že Michal Koudelka dokázal přesvědčit svou prací, že ideově a hodnotově je to člověk, který demokracii, naše instituce a prozápadní orientaci hájí. Z funkce ho může chtít dostat jen ten, kdo tyto hodnoty nevyznává,“ napsal Vít Rakušan (STAN). Na jednání bude požadovat, aby se „neustupovalo cizím zájmům“. „A to, že pan Koudelka hájil zájmy lidí v této zemi, je z mé zkušenosti nezpochybnitelné,“ dodal Rakušan.

Zdroje: