Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

Aktualizováno: Babiš: Od pondělí vláda zavede bavorský model, bude uznávat jen očkování a prodělání covidu

Aktualizováno: Babiš: Od pondělí vláda zavede bavorský model, bude uznávat jen očkování a prodělání covidu
Očkovací centrum na pražském Chodově | zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Od pondělí bude v České republice zaveden takzvaný bavorský model, který ruší uznávání testů jako covidového certifikátu.

(AKTUALIZOVÁNO) Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek vládě navrhne, aby se od pondělí dál nepoužívaly jako covidový certifikát negativní testy. Výjimku budou mít děti od 12 do 18 let, které se budou moci tam, kde jsou potvrzení vyžadována, prokázat PCR testem. Novinářům to dnes řekli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Výjimky budou mít lidé, kteří dostali první dávku očkování, musí ale předložit současně PCR test, nebo osoby, které se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. Těm ale lékař musí důvod kontraindikace očkování zapsat do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN). Spolu s rozočkovanými budou mít podle Svrčinové nárok na pět PCR testů za měsíc hrazených z veřejného zdravotního pojištění, očkovaní lidé dál dva hrazené testy.

Vojtěch také lidi vyzval, aby se vyhýbali velkým kolektivům a maximálně omezili kontakty. Organizátorům akcí, zejména firemních vánočních večírků, doporučil, aby je odložili. I na venkovních akcích, jako jsou vánoční trhy, by lidé měli nosit respirátory a dodržovat rozestupy. Firmy by měly od zaměstnanců vyžadovat covidové certifikáty a umožnit práci z domova.

(14:00, původní zpráva) Od noci z neděle na pondělí bude v České republice zaveden takzvaný bavorský model, který ruší uznávání testů jako covidového certifikátu. V České televizi to dnes oznámil premiér v demisi Andrej Babiš. Opatření bude schvalovat ve čtvrtek dopoledne vláda, jejíž většina se k tomu podle Babiše přiklání. Není k tomu podle předsedy vlády potřeba vyhlásit nouzový stav.

„Od tohoto času budou, co se týče služeb, hromadných akcí, uznávány jenom očkování a lidi, kteří překonali covid. Ruší se úplně samotesty, nejdeme na model s PCR testy,“ uvedl premiér. Antigenní testy se budou uznávat jen u zaměstnanců a klientů ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb.

V úterý přibylo v Česku nejvíc nákaz covidem-19 za den od začátku epidemie loni v březnu. Nově nakažených bylo 22 479, zhruba o polovinu víc než za předchozí úterý. Rostl i počet hospitalizovaných s covidem-19, ale méně výrazně. Za uplynulý týden jejich množství stouplo přibližně o čtvrtinu na 4425. Zvyšují se i případy úmrtí lidí s covidem-19.

„Vypadá to, že všechna opatření, která jsme dosud dělali, nejsou dostatečná,“ uvedl Babiš. Dnes večer se uskuteční porada některých ministrů, ve čtvrtek v 9 hodin zasedne Rada vlády pro zdravotní rizika.

Před čtvrtečním dopoledním jednáním vlády se měli podle kandidáta na premiéra Petra Fialy sejít zástupci Anticovid týmu pěti stran tvořících novou vládu s ministerstvem zdravotnictví. Babiš ale řekl, že se dosud Anticovid tým dostatečně nezapojil a že teď už na něj dosluhující kabinet nebude brát ohled.

Babiš opět apeloval na lidi, aby se nechali proti covidu-19 očkovat. Podle premiéra je u nenaočkovaných devětkrát větší pravděpodobnost, že budou mít těžší průběh nemoci nebo zemřou. Firmy vyzval, aby testovaly své zaměstnance na přítomnost koronaviru.

Zdroje: