Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Armáda chce na sociálních sítích lákat nové lidi do aktivních záloh. Slibuje jim vyšší platy

Armáda chce na sociálních sítích lákat nové lidi do aktivních záloh. Slibuje jim vyšší platy
ilustrační snímek | zdroj: Facebook Armády ČR

Česká armáda chce do roku 2025 rozšířit počty aktivních záložáků až na pět tisíc. V současné době je v aktivních zálohách jen něco málo přes tisíc lidí. Ministerstvo obrany plánuje, že by k rekrutování posil využilo sociální sítě. Jako bonus chce nabídnout vyšší žold. Se zprávou přišla v sobotu MF Dnes. 

Ministerstvo vychází z toho, že novela branného zákona, kterou by měl projednat parlament, výrazně zlepší postavení aktivních záloh, protože dojde ke znatelnému zvýšení finančních odměn za službu. Ministerstvo už teď plánuje mediální kampaň, a to i na internetu a sociálních sítích.

Armáda má zájem především o mladé lidi mezi 19 až 25 lety a do roku 2025 chce získat až pět tisíc nových aktivních záložáků.

"Kdyby jich bylo za pět let 2 500, byl by to velký úspěch. Demografický vývoj jde proti, ve věkové skupině 19 až 25 let, o niž má armáda největší zájem, je dnes polovina lidí oproti roku 2002. Navíc ve stejných vodách budeme lovit lidi pro profesionální armádu, policii a hasiče," říká analytik František Šulc.

Nové brance chtějí vojáci přilákat i vysokými platy. "Zákon stanovuje vojákům v aktivní záloze na cvičení nebo v době nasazení služné ve výši služebního tarifu vojáka z povolání," uvádí pracovnice tiskového oddělení resortu obrany Jana Zechmeisterová. Měsíční odměna za zařazení do aktivních záloh by se měla zvýšit z 500 na 1000 korun.

Ministerstvo má už přibližně spočítané náklady na nové platy. Záložáci by si měli přijít zhruba na tři sta milionů ročně. Jen pro představu. Mzda 21 tisíc profesionálních vojáků se v současné době pohybuje kolem 13 miliard korun ročně. 

Zdroje: