Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Anticeny pro narušitele soukromí: Nominace často souvisí s epidemií

Anticeny pro narušitele soukromí: Nominace často souvisí s epidemií
Nominovanými na anticenu jsou například rezervační systém na testy sbírající data kvůli cílení reklamy nebo trasovací aplikace sledující pohyb či kontakty lidí. | zdroj: Profimedia

Anticeny pro největší narušitele soukromí za loňský rok budou organizátoři vybírat nejméně z osmi desítek návrhů. Řada z nich souvisí s epidemií koronaviru.

Nominovanými jsou například rezervační systém na testy sbírající data kvůli cílení reklamy nebo trasovací aplikace sledující pohyb či kontakty lidí, oznámila pořádající organizace Iuridicum Remedium. Lhůta pro nominace na Big Brother Awards dneškem končí.

Soutěž se hlásí k odkazu knihy George Orwella 1984 a poprvé se uskutečnila v roce 1998 v Británii. V Česku se koná od roku 2005. Ceny mají upozorňovat na údajné nepřijatelné zásahy do soukromí občanů ze strany soukromých firem i veřejné správy.

K favoritům podle ředitele organizace Jana Vobořila patří hygienické stanice s Českou správu sociálního zabezpečení, které údajně posílaly informace o lidech v karanténě policejnímu prezidiu.

Mezi návrhy se objevily i úvahy vedení Prahy o sledování obsazenosti bytů podle spotřeby elektřiny, snaha rušit anonymní SIM karty nebo záměr plošného preventivního sledování registračních značek automobilů.

Loni anticenu Velkého bratra získaly Bezpečnostní informační služba (BIS) a společnosti Avast a Pražská energetika (PRE). BIS porota vybrala za návrh zákona, který jí podle členů poroty umožní nekontrolovatelné využití technologie na rozpoznávání obličejů. Avast dostal anticenu za prodej dat svých klientů a PRE za dlouholeté nahrávání zákazníků při jednáních na pobočkách. BIS a PRE kritiku odmítly, Avast podle svého vyjádření prodej údajů ukončil.

Anticeny mají čtyři kategorie: úřední slídil, firemní slídil, dlouhodobý slídil a výrok Velkého bratra. Vítěze vybírá porota složená z odborníků na nové technologie, novinářů a právníků. Jednotlivé kandidáty může navrhovat veřejnost. Porotci udělují i pozitivní cenu Edwarda Snowdena tomu, kdo se v uplynulém roce zasloužil o ochranu soukromí.

Zdroje: