Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Americký novinář Best jasně: Kníže udělal hloupost. Prohrál volby

Americký novinář Best jasně: Kníže udělal hloupost. Prohrál volby
zdroj: tisková zpráva

Předseda TOP 09 a kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg udělal obrovskou chybu, která ho patrně bude stát hradní křeslo. Pro ParlamentníListy.cz to řekl americký novinář a pozorovatel Erik Best. Ten mluví také o možném posílení vlivu ministra financí Miroslava Kalouska.

Best také nechápe vyjádření tvůrců seriálu Zdivočelá země, kteří de facto vykopli herce Martina Dejdara jen kvůli tomu, že se veřejně přihlásil k volbě Miloše Zemana. „Mně se zdá, že je to skoro malicherná situace až na to, že má tak velké společenské rozměry. Z mého hlediska jak člověk volí a pokud to neprojevuje negativně na své práci, má to být svobodné vyjádření,“ uvádí Erik Best.

„Vidím to celé jako přehnané, kdybych já musel souhlasit s politickými názory každého člověka, se kterým spolupracuji, tak kam to povede. V dnešním světě bychom měli ctít názor a každý si může vybrat, co chce, pokud to nemá vliv na práci,“ míní novinář pro ParlamentníListy.cz.

Schwarzebergova chyba

Ten se však především pozastavuje nad vystupováním Karla Schwarzenberga v otázce poválečného odsunu sudetských Němců a Benešových dekretů.

„Je to nepochopitelné, myslím si, že to je politická hloupost z jeho strany, protože on tím nic nezíská a nikdo se díky tomu nepřidá na jeho stranu. Mluvil o tom úplně zbytečně. Navíc dokonce v Právu to označil za genocidu. Tahle politická hloupost ho nakonec bude stát volby. Je to klíčový, rozhodující moment,“ je si jistý Best.

Dá se to vykládat skutečně jen jako politická hloupost? Tyto Schwarzenbergovy názory jsou totiž dlouhodobě známé, byť se v kampani objevily až teď. „Nechci spekulovat nad tím, zda tak Schwarzenberg skutečně uvažuje a myslí si to, ale minimálně to vzbuzuje vážné dotazy. Navíc to pochopitelně pomáhá jeho soupeři, který má zejména v těch pohraničních oblastech velkou podporu,“ sděluje americký novinář.

Zdroje: