Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Američané vyškolili české politiky z Havlova odkazu

Američané vyškolili české politiky z Havlova odkazu
Viceprezident USA Joe Biden | zdroj: Profimedia

Viceprezident Joe Biden, senátor John McCain či předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner, ale i další vlivní novináři a politici. Výročí listopadové revoluce a také odhalení busty Václava Havla v americkém Kongresu dalo příležitost k několika jasným vyjádřením amerických politiků na adresu změn v české zahraniční politice.

Václav Havel je stále zásadním symbolem České republiky a z jeho odkazu i dobrého jména dodnes Česko - zejména v západním světě – těží. O tom ostatně svědčí už samo odhalení busty v Kongresu, kde Havel sdílí společnost Martina Luthera Kinga nebo Winstona Churchilla. Je přitom teprve čtvrtým cizincem, kterému se podobné pocty dostalo.

Odhalení busty se zúčastnili český premiér Bohuslav Sobotka a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, kteří se seč mohli, bránili tomu, aby byli vnímáni jako vyslanci země, která na Havlovo pojetí lidských práv začíná rezignovat a podezřele otáčí kormidlem směrem k Číně a Rusku. Lidská práva mění za obchod.

Drulák jako fackovací panák

Nositelem této změny kurzu je prezident Miloš Zeman, jehož ostře kritizoval republikánský senátor John McCain. Na praktické rovině je jím pak především první náměstek ministra zahraničí Petr Drulák. Ten se k Havlově politice z pozice levicového kritika vyjadřoval už coby akademik, nyní může z hlediska své pozice v Černínském paláci uvádět své sny do praxe.

Právě Drulákovi - paradoxně přes média a ze zámoří - poslali Bohuslav Sobotka a Jan Hamáček jasně mířené vzkazy.

"Především platí, že pan náměstek Drulák, stejně jako další zaměstnanci vlády, musí respektovat politiku vlády," prohlásil Sobotka. Hamáček k tomu dodal: "Stejně pečlivě, jako jste poslouchali vy naše projevy, tak já věřím, že stejně pečlivě je poslouchali i vysocí státní úředníci."

Jde nicméně o nějakou vnitrostranickou hru – Drulákův nadřízený a Sobotkův stranický kolega, šéf diplomacie Lubomír Zaorálek, se omezil na vyjádření "Nelze než souhlasit s vyjádřením pana premiéra. Všichni úředníci ministerstva zahraničí respektují a budou respektovat zahraniční politiku vlády," které tlumočila jeho mluvčí.

Drulák v minulosti označil havlovské pojetí zahraniční politiky za chybné a škodlivé. Právě Havlův odkaz i jeho důraz na prosazování lidských práv jsou přitom jednou z mála věcí, kterou si o Česku je schopen civilizovaný svět zapamatovat.

Ceremonii odhalení busty vedl předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner. On, stejně jako šéfka demokratů v dolní kongresové komoře Nancy Pelosiová, označili akci za velkou čest pro celou Českou republiku. Oba pak zdůraznili význam Havlovy politiky pro českou pověst ve světě.

Biden utužuje spojenectví

K nim se připojil také viceprezident USA Joe Biden, který se sešel se Sobotkou.

Biden ocenil aktivitu České republiky v oblasti prosazování lidských práv, Česko podle něj "boxuje nad svoji váhu". Biden také ocenil úsilí české vlády o zvýšení výdajů na obranu i angažmá českých vojáků v Afghánistánu nebo spolupráci v Sýrii, kde Česko zastupuje americké zájmy.

Právě přihlášení se k principům, které Havel prosazoval v zahraniční politice, označil premiér Sobotka za jeden z hlavních důvodů své současné návštěvy USA.

Tématu se věnoval také velký komentář v deníku Washington Post. Jeho autorem byl Carl Gershman, předseda nevládní organizace NED úzce spolupracující s Kongresem a do jisté míry tak tlumočící oficiální stanoviska vlády. Proti jeho výtkám se postavil zas Ron Paul Institute, hlasájící libertariánské myšlenky, jemuž je blízká politika nezasahování v zahraničí. Podle něj má Gershman bez tak jen ambici vyvážet politiku americké vlády do ciziny.

Zdroje:
Vlastní