Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Komentář: Žít nebo nežít? Výsledky voleb v Brně nutí Česko k zamyšlení

Komentář: Žít nebo nežít? Výsledky voleb v Brně nutí Česko k zamyšlení
Z Matěje Hollana z Žít Brno se prakticky přes noc stala celebrita | zdroj: isifa/MAFRA/Anna Vavríková

Praze o víkendu zamrzl úsměv stran Brna a to díky člověku, kterému se Pražané roky vysmívali. Příběh hnutí Žít Brno Matěje Hollana nemusí do budoucna být ojedinělým případem.

Zarputilý aktivista, snílek, naivka, opilec v plandavých kalhotách, tak se přezdívalo Brňákovi Matěji Hollanovi, nové celebritě české politiky. 

Hollan svůj původně recesistický projekt proti kontroverznímu vládci brněnské radnice brzy přetavil v ambiciózní společenské hnutí. Žít Brno se nesmířilo ani s hazardem kvetoucím ve městě, ani s uzavřeností radnice ovládané Romanem Onderkou z ČSSD. Právě Onderkovi se neúprosný Hollan stal trnem v oku.

Jak si Goliáš Onderka vychoval svého Davida Hollana

Značka Žít Brno začala poměrně záhy aktivně promlouvat do dění ve městě a upozorňovala na nepravosti na magistrátu. Hollan získával na popularitě, Onderka se naopak stával častěji a častěji terčem výsměchu mnohých Brňáků. Vzápětí navíc zjistil, že na magistrátu mu už všechno neprojde.

Internetové legrácky a aktivismus hnutí Onderku dovedly až k tak dětinským krokům, jako bylo nahlášení Hollanovy humoristické stránky na Facebooku pro závadný obsah. Příznivce hnutí to ale neodradilo, vlastně je to naopak donutilo naplno vstoupit do souboje o brněnskou radnici. Onderka si tak vlastnoručně vypěstoval silného politického protivníka.

CHCU!

Když Hollan nedávno usedl během předvolební debaty České televize po Onderkově boku, ani zdaleka nepřipomínal onu vtipnou postavičkou ze začátku své aktivistické kariéry. Upravený mladý muž mluvil na rozdíl od mnohých politických protivníků plynule a věcně. Chopil se ožehavých témat jako hazard, prostituce, drogy a bezdomovectví, která na rozdíl od jiných politiků nehodlá zametat pod koberec, ale řešit.

Hollan také pokořil mýty o drahých volebních kampaních. Za pár set tisíc korun uspořádal velké divadlo s názvem CHCU, které ho v sobotu večer katapultovalo do zastupitelstva moravské metropole. Na zisku fenomenálních 12 procent se zasloužilo odhodlání, vytrvalost a tvrdá práce všech Hollanových příznivců. V největší městské části Brno-střed Hollan dokonce volby vyhrál. Téměř s jistotou lze tvrdit, že Onderka primátorem nebude. 

Možný potenciál do budoucna

Ještě na začátku letošního roku by běžný Brňák v úspěch Hollana nevěřil. Hollanovi se ale povedlo získat i hlasy těch, kteří občanskou společnost a někdy dotěrný aktivismus příliš nemusí. Politická mapa v Česku je díky Hollanovi přepsána.

Do budoucna může být hnutí Žít Brno inspirací pro jiná města a všechny, kterým není jejich okolí lhostejné. Existuje velký potenciál pro další městské odnože Žít (Ostravu, Pardubice nebo třeba i Prahu). A nikde není napsáno, že do poslanecké sněmovny nebude celorepublikově kandidovat hnutí Žít Česko, které sjednotí obdobně smýšlející kandidáty z celé země. Přinejmenším symbolické je, že Hollan tento úspěch slaví právě v době, kdy by se mohlo zdát, že vítězí bezobsažná politika prázdných hesel a velkých peněz v čele s Andrejem Babišem a jeho mamutím projektem ANO. 

Nejeden Pražan tak po volbách ke svému vlastnímu překvapení Brnu záviděl a při pohledu na Hudečka z Hané a Krnáčovou z Bratislavy chtěl také...žít Brno.

Zbývá jen dodat, že každý může být Matěj Hollan. Na Brno dobrý!

Zdroje:
Vlastní