Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Články autora

František Strnad

Komentáře

Komentář: Vítáme vás, páni Maršálové! Aneb jak se Češi zase nechali převézt

František Strnad 31. 3. 2015
Tak k nám přijel americký konvoj! Děcka, mámo, pojďte se podívat! Tátové jakoby nic postávají opodál a předstírají, že jim rozšířené zorničky jejich družek vůbec, ale vůbec, nevadí. Celé to tak trochu připomíná 'Vítáme vás, pane Marshalle' od klasika španělské komedie Luise Garcíi Berlangy. Kdyby ovšem nešlo o českou tragikomickou realitu. 
Magazín

Výkupné za rukojmí: Ano, či ne?

František Strnad 30. 3. 2015
Po propuštění dvou Češek unesených před dvěma lety v Balúčistánu se znovu objevila otázka, zda je správné platit za rukojmí výkupné. A nestávají se tak země, které na výkupné přistoupí, sponzory mezinárodního terorismu? Američané si stejnou otázku pokládali po vraždě amerického novináře Jamese Foleyho. 
Magazín

E-Stonsko udává tempo virtuální globalizace

František Strnad 20. 2. 2015
Estonsko prošlo digitální revolucí rychleji než kterákoli země na světě. Nejen, že administrativa celé země je plně elektronická, k mání je i virtuální občanství. Malá pobaltská země se tak otevírá celému světu. Zároveň je průkopníkem veřejných online služeb, které mohou do budoucna využívat příslušníci jiných národností. Ocitáme se na prahu skutečné virtuální reality.
Magazín

Tisíce naštvaných studentů pochodují Barmou. Chtějí vzít Rangún útokem

František Strnad 19. 2. 2015
Tisíce barmských studentů se vydaly na pochod do Rangúnu. Nesouhlasí s novým školským zákonem. Pod prapory protestu však bublá mnohem silnější nesouhlas s autoritativním vedením země, které neplní své sliby. Studenti tak přebírají roli mlčící opozice. V Barmě jde o letitou tradici. 
Magazín

'Nechutně úspěšný' Dr. Dre. Legenda rapu a designových sluchátek

František Strnad 17. 2. 2015
Hip-Hop patří mezi mladší hudební žánry, přesto definoval životy již tří generací mladých lidí po celém světě. Dr. Dre, který stál u zrodu rapového fenoménu, slaví padesátku. Za 30 let hudební kariéry toho stihl hodně. Spoludefinoval hudební styl západního pobřeží, zahrál si v hollywoodských blockbusterech, udělal desítky lidí slavnými a mezitím si stihl prodejem sluchátek vydělat miliardy korun.
Magazín

Satelity umí 'předpovídat', kde propuknou parazitická onemocnění

František Strnad 16. 2. 2015
Satelity na orbitě umí předpovědět místa pravděpodobného výskytu parazitických onemocnění. Zdravotnické organizace je používají pro boj s šířením nemocí. A jak to přesně funguje?
Magazín

Polsko přezbrojuje ve velkém. Spojené státy a EU se perou o zakázky

František Strnad 16. 2. 2015
Polsko v souvislosti s ruskou anexí Krymu a válkou na východě Ukrajiny začíná zbrojit ve velkém. Na přezbrojení armády vynaloží desítky miliard eur. Mír už podle Varšavy není v Evropě samozřejmost. O lukrativní tendry mají zájem Američané i členské státy Evropské unie.
Komentáře

Komentář: Filosofická debata ve sněmovně: Komunista Filip vypnul Kalouska

František Strnad 12. 2. 2015
Poslanci ve čtvrtek řešili asociační dohodu mezi EU a Ukrajinou s razancí ukrajinských poslanců. Došlo na mýtické západní hodnoty, bouchání do lavic i hulákání. Předsedající schůze Vojtěch Filip z KSČM se při Kalouskově emotivním projevu neudržel a katolíkovi vypnul mikrofon. Schytal za to od kolegů velké slovutné "fuj". Chyběly už jen pěstní souboj.