Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Komentář: Jihlavané poslali ODS po 16 letech do opozice. Cyklistika holt už netáhne

Komentář: Jihlavané poslali ODS po 16 letech do opozice. Cyklistika holt už netáhne
Jaroslav Vymazal tak dlouho slaňoval, až se ucho utrhlo | zdroj: Profimedia

Jihlava je sice nejmenší krajské město (o tento post neustále soutěží s Karlovými Vary) politické, respektive mocenské boje tam ale nejsou o nic menší než jinde. Dlouholetý místní občanskodemokratický baron Jaroslav Vymazal řečený "cyklista" se nejspíš tentokrát na místo primátora už neprocpe. Volby v Jihlavě vyhrálo ANO, které může s ČSSD A KDU-ČSL pohodlně vytvořit koalici. 

Občanští demokraté se v nejmenším krajském městě (o tento post neustále soutěží s Karlovými Vary) již plných 16 let drží primátorského křesla. Nestraníka Františka Dohnala, který ke konci své kariéry na NKÚ proslul převážně svým mediálně vděčným bytem, vystřídal Vratislav Výborný zvolený za ODS, který po šesti letech rezignoval a šel šéfovat hotelu, který tehdy patřil Vojtěchu Fialovi z lokálně poměrně vlivného klanu Fialových.

O napojení Fialy na magistrát se říká mnohé. Budovatel a spekulant s pozemky předloni zemřel. Výborný za dobu od svého ředitelování stihnul převléknout kabát a dnes je zastupitelem za sociální demokracii, za kterou se v roce 2010 neúspěšně pokusil kandidovat do senátu. Po jeho odchodu z magistrátu seděl v primátorském křesle do konce volebního období Vladimír Hink, který tuto pozici použil jako odrazový můstek do poslanecké sněmovny. Posledních osm let vedl jihlavský magistrát za ODS Jaroslav Vymazal ze Slavkova u Brna, kterému se ve městě neřekne jinak než "cyklista".

Dlouhá předehra před debaklem 

Cesta Vymazala na magistrát vedla dvakrát z druhého místa kandidátky – pokaždé se mu podařilo vylézt nahoru po zádech bývalého šéfa jihlavské ODS Radka Vovsíka. Ten byl v prvním volebním období pro koaliční partnery málo pružný a musel se tak spokojit funkcí pouhého náměstka. Vymazal za čtyři roky primátorování proslul především masivní výstavbou betonových cyklostezek a jiných osobních monumentů po celém městě.  

V roce 2010 to opět vypadalo, že se jednička na kandidátce Vovsík stane primátorem, ale nestal. Těsněpřed volbami ho postihla aféra, která mu zlomila vaz. První náměstek se v magistrátním autě řítil tunelem po dálnici mezi Plzní a Rozvadovem nepovolenou rychlostí. Vovsík se vymlouval na osobu blízkou, ale záznamy z kamer mluvily nekompromisně – auto řídil on.

Když se o věci dozvěděla média, rezignoval z pozice náměstka. Do voleb tehdy zbývaly tři týdny a tak z prvního místa kandidátky odstoupit odmítl. Vnitrostranický tlak mimo jiné ze strany Vymazala a Hinka ho ale po čase donutil ustoupit. Předvolební načasování celé aféry a předchozí nesváry dvou zmiňovaných stran dodnes zavdávají spekulacím, jak to bylo ve skutečnosti. Hink totiž pár měsíců před celou aférou neobhájil poslanecký mandát, respektive ho voliči z kandidátky vykroužkovali. Vymazal se po odstoupení Vovsíka stal stranickou jedničkou a otevřela se mu tak potenciální cesta stát se znovu primátorem.

Bitva uvnitř ODS

Občanští demokraté ve volbách v roce 2010 získali deset mandátů a umístili se tak po ČSSD s jedenácti mandáty na druhém místě. Po horečných debatách dojednali se sociálními demokraty a KDU-ČSL koalici, v rámci níž Vymazal opět stanul v čele magistrátu.

ODS si od předchozích voleb na radnici pohoršila a slabá pozice v radě města (žádný náměstek) byla mnohými členy strany vnímána jako důsledek neschopného vyjednávání. O Vymazalovi se hovořilo jako o člověku, který na úkor strany udělal vše, aby se zmocnil křesla primátora. On sám se oháněl popularitou, kterou si ovšem u části voličů koupil masivní podporou sportu a zájmových aktivit.

Už před volbami byly v jihlavské ODS dvě znesvářená křídla. Jedno fandilo Vovsíkovi a chtělo prosazovat úspornější spravování města. Naopak křídlo Vymazala fandilo jeho submisivní a líbivé politice. Kdysi provovsíkovské křídlo Vymazalovce ve vnitrostranických volbách drtivě porazilo a ovládlo místní radu. Předsedou ODS v Jihlavě se stal člen užšího vedení strany Jan Tesař.

Nová, značně omlazená rada začala pracovat na zlepšení vnímání ODS ve městě a zastupitelský klub, který měl rozdílné personální složení, zasypávala jedním usnesením za druhým. Doporučení rady byla klubem z valné většiny ignorována a zastupitelé ODS mnohdy hlasovali dle přání koaličních partnerů z ČSSD.

Celé mocenské schisma po četných peripetiích vyústilo v rezignaci většiny stranických radních včetně Tesaře. Poslední kapkou bylo zdražení poplatků za svoz odpadu, které Vymazal v klubu prosadil, byť rada byla kategoricky proti. Vymazalovo křídlo vzápětí zvolilo radu novou a ruku v ruce s ČSSD dovedlo magistrát až k víkendovým volbám.

Nové volby, staré tváře, nevalný úspěch

Tesařovo křídlo v březnu letošního roku po znechucení z Nečasova a Vymazalova diletantství opustilo stranu a primátorovi se tak opět otevřela cesta k teplému místečku. ODS v Jihlavě pod stokrát omílanou mantrou sázky na profláknuté obličeje vyslala do voleb jako jedničku zase Vymazala. Dvojku mu dělal navrátilec Hink.

Voliči ale počet mandátů ODS seškrtali na polovinu. Jako trojka kandidátky navíc propadla ředitelka Jihlavských listů Eva Krpálková. Voliči si nejspíš všimli toho, že její firma vydává Noviny jihlavské radnice a ona přitom sedí v zastupitelstvu. Hinka a Vymazala na magistrátě doplní Vymazalův věrný Vítězslav Schrek a architekti Huňáček a Beke. Projektovat se ale asi moc nebude, protože pět mandátů je na primátora málo.

Vesměs očekávaný výsledek a možná koalice

Volby v Jihlavě vyhrálo Babišovo hnutí ANO s 18,2 procenta. Druhá je sociální demokracie s 16,5 procenta, třetí KSČM s 12,9 procenta. V zastupitelstvu ještě s výsledky po 10 procentech usednou KDU-ČSL a uskupení Forum Jihlava. TOP 09 jako poslední prolezla těsně s 5,8 procenta. TOPce voliči vykroužkovali volební lídry a do zastupitelstva se podruhé ze posledních příček kandidátky katapultoval ředitel Mezinárodního dokumentární festivalu Hovorka. Festival, na který město přispívá miliony, začíná mimochodem již za týden.

Křesla na magistrátu těsně utekla Zeleným a Pirátům. Hnutí SPOLEČNĚ PRO JIHLAVU, které v čele s Tesařem sloučilo část bývalých členů jihlavské ODS, chyběly k pokoření magické pětiprocentní hranice necelé tři desetiny procenta.

Lze očekávat, že se i v Jihlavě na koalici domluví ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Společně mají 20 (8 + 8 + 4) z 37 mandátů a to na většinu v zastupitelstvu celkem pohodlně stačí. Koalici by mohlo tiše podporovat Forum, jehož lídr Kolář od města dostává štědré dotace na kulturní akce.

Kdo získá křeslo primátora?

Horkým kandidátem na primátora je politický matador a současný náměstek pro školství Rudolf Chloupek. Náměstka pro oblast správy a územního plánování mu může dělat teď už spolustraník Výborný.

Za ANO do křesel náměstka usednou lídr Radek Popelka (majetková oblast) a dvojka Jana Mayerová (školství). Náměstek pro dopravu by připadl KDU-ČSL. Josef Kodet, který tento post dlouhodobě zastával, letos kandidoval jako dvojka lidovců, jeho jméno ale zůstává ve hře. Není jisté, že se lídr kandidátky Jaromír Kalina bude chtít vzdát sládkování v jihlavském pivovaru Ježek. Jedenáctičlenná rada města by pro koalici ANO + ČSSD + KDU-ČSL mohla být v poměru 5+4+2.

Další možností je širší koalice s ODS. Již teď je jasné, že Vymazal udělá vše pro to, aby se stal minimálně náměstkem. Mezi předními členy ČSSD a ODS v Jihlavě jsou dlouhodobě blízké vazby. Tuto variantu na svém facebokovém profilu v sobotu zmínil právě Vovsík. Pravděpodobnější je ale první varianta. Jiné varianty se jeví zbytečně komplikované a hlavně pro ně není důvod. Cyklista Vymazal za ODS tak po osmi letech v čele magistrátu na svou politiku nejspíš konečně dojel.

Zdroje:
Vlastní