Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Komentář: Zeman a ODS proti nemocným a handicapovaným

Komentář: Zeman a ODS proti nemocným a handicapovaným
Prezident Zeman nechce míchat zdravé děti s "nemocnými" | zdroj: Profimedia

Úroveň tuzemských politických elit se ocitla na novém dně. Nežádoucími se stávají už i nemocné a handicapované děti. Hrad veškerou kritiku, která zavalila prezidenta Miloše Zemana jako lavina, odmítá a označuje za skandální.   

"Divné děti v Česku nechceme. Nebo je aspoň nemíchejme se zdravými," tak by mohl znít nový slogan Hradu a některých předních tuzemských politiků. Jeden by si býval řekl, že i jejich frustrovanost má meze. Jenže by se pletl.

Předseda strany, která samu sebe označuje za liberální, Petr Fiala dál bojuje za záchranu ODS. Do zachraňování lidských životů se mu ale příliš nechce. Možnost, aby se pár syrských rodin s dětmi usadilo na území Česka natrvalo, kategoricky odmítá. A na středeční tiskovce to oznámil jako stanovisko celé Občanské demokracie.

Připomeňme, že jde o stejného Fialu, který při žádné příležitosti nezapomene podotknout, že do politiky přišel z akademického prostředí a že je vzdělaný. Předseda ODS je dost možná pod tlakem jednotlivých stranických buněk, ve kterých se to klozetními xenofoby jen hemží. Skutečnost je taková, že funkci předsedy tragicky nezvládá a je ještě slabší než Petr Nečas, jehož mužnost a lídrovské schopnosti mají voliči ještě v živé paměti.

Příležitost naštvat liberální část populace si nenechal ujít ani prezident Zeman. Krom toho, že přijetí syrských dětí s rodinami nepovažuje "za šťastné řešení ani pro jednu stranu", má jasno i v jiných sociálních otázkách včetně školské inkluze, tedy začleňování znevýhodněných či handicapovaných dětí do plnohodnotného vzdělávacího systému a následně společnosti.

"Vůbec se mi to nelíbí a jsem proti. Sloučení handicapovaných dětí s těmi nehandicapovanými je neštěstí pro obě skupiny. Děti jsou daleko šťastnější, když jsou zasazeny do rovnocenné komunity," prohlásil Zeman. Českému prezidentovi se tak nadále úspěšně daří bořit vylhaný mýtus o tom, že je sečtělý a vzdělaný. Veškeré dosavadní poznatky, které naše společnost má, totiž hovoří o opaku.

Zeman svými slovy pobouřil celou odbornou obec. Jeho mluvčí Ovčáček kritiku odborné obce označil za naprosto skandální, čímž definitivně stvrdil dno, na které se prezidentský úřad propadl s nástupem Zemana. 

Stranou nezůstal ani současný ministr školství Marcel Chládek, který s nástupem do funkce přislíbil dětem se zdravotním postižením začleňovací programy financované jeho úřadem. Dle posledních zpráv k jejich zřízení však nejspíše nedojde a handicapované děti tak po absolvování základního vzdělání zůstanou bezprizorní. Chládkův kolega, ministr financí Andrej Babiš na to totiž peníze ze státní kasy neposkytne. Na děti peníze nejsou, zato na miliardové zakázky a dotace pro jím vlastněný holding Agrofert se vždycky najdou.

Česká politická elita se tak nadále propadá do morálního bahna a neštítí se už skutečně ničeho. Pověstné evropské civilizační hodnoty, kterými se všichni svorně ohánějí, se krčí kdesi v koutě nedávno restituovaného kostela.

Zdroje:
Vlastní