Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Hájek ´bojuje´ proti EU vztyčenou vlajkou jižanské Konfederace

Hájek ´bojuje´ proti EU  vztyčenou vlajkou jižanské Konfederace
zdroj: Mediafax

Na chalupě prezidentova vicekancléře Petra Hájka redakce serveru ParlamentníListy.cz vyfotila vztyčenou vlajku jižanské Konfederace i některé další symboly namířené především proti Evropské unii.

„Jižanská vlajka není symbolem rasismu ani otroctví, ale symbolem boje za národní suverenitu a za svá práva. Je symbolem boje proti uměle a násilím vytvářené politické unii," řekl ParlamentnímListům.cz euroskeptik Petr Hájek.

Občané jižanských států totiž necítili svou primární loajalitu k americké Unii, nýbrž ke svému domovskému státu jako například Virginie, Texas, Arkansas či Jižní Karolína. Hájek podobně necítí loajalitu k Evrospké unii, nýbrž ke svému českému státu.

„Navzdory veškeré své oddanosti Unii a pocitu loajality a povinnosti jako amerického občana jsem nebyl schopen přitakat k tomu, že bych pozvedl ruku proti svým příbuzným, dětem a domovu," řekl o své rodné Virginii známý generál konfederční armády a odpůrce otroctví Robert E. Lee.

Válku Severu proti Jihu nepovažuje primárně za boj o zachování otroctví rovněž Petr Nečas, který ve svém článku z roku 2003 „Proč nejsem eurofederalistou" napsal, že když po zvolení Abrahama Lincolna prezidentem USA nabízeli představitelé americké Unie s vidinou nevyhnutelnosti použití armády její vrchní velení Robertu Lee, odmítl budoucí vrchní velitel vojsk Jihu tuto nabídku s tím, že chce zůstat věrný své vlasti.

Celý článek na ParlamentniListy.cz