Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Šikana podnikatele? Ministerstvo vnitra opakovaně posílá na firmu policii i žalobce

Šikana podnikatele? Ministerstvo vnitra opakovaně posílá na firmu policii i žalobce
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Ministerstvo vnitra ani na druhý pokus neuspělo s udáním, které poslalo na dodavatele internetových služeb pro policii, ostravskou firmu ha-vel internet. Trestní oznámení kvůli údajnému nedodržení frekvencí u bezdrátových sítí podal loni v dubnu náměstek pro sekci IT Jaroslav Strouhal a vnitro se jen neochotně smiřovalo se závěrem policie, že se žádný trestný čin nestal. Když to nevyšlo u policie, požádal Chovancův úřad loni v létě u státního zastupitelství o přezkum. I ten závěry policie potvrdil – ministerstvo se ale nevzdalo a vyžádalo si dohledovou prověrku, píše Robert Malecký na webu Hlídací pes. 

Rok se s rokem sešel a na stole teď leží nejčerstvější dokument, kterým protikorupční policie věc odkládá. Se stejným závěrem jako loni: nic se nestalo, nikoho stíhat nebudeme.

Usnesení o odložení věci bylo vydáno už letos 2. května, ministerstvo se s ním ale veřejně nepochlubilo. A protože nařčená firma není účastníkem řízení, kterého by policie musela informovat, na veřejnost se věc dostává až nyní. A z detailů policejního usnesení, které redakce HlídacíPes.org získala, plyne i to, jak silně si někdo na ministerstvu přál, aby byla firma a její jednatel Pavel Halfer obviněna.

Pravá a negarantovaná Wi-Fi

Nejprve k podstatě sporu. Trestním oznámením loni v dubnu vyvrcholily tahanice o to, zda ostravská firma ha-vel internet dodala své technologie v kvalitě, jakou slíbila ve výběrovém řízení. Šlo o čtyři zakázky na datové a internetové propojení policejních ředitelství na úrovni okresu a kraje.

Při namátkové kontrole se objevily rozdíly v údajně slibované technologii, tvrdí ministerstvo vnitra. Firma ha-vel internet se prý zavázala k zajištění služeb technologií o frekvenčním pásmu 10,5 GHz, případně bezdrátovou technologií ve frekvenčním pásmu 17 GHz. Místo toho použila bezdrátovou přístupovou technologii ve frekvenčním pásmu 5 GHz.

A vnitro to označilo za podvod: jde prý o negarantovanou Wi-Fi technologii, která nedostačuje, a služby tak nesplňují požadovanou kvalitu. Vedle firmy jako celku trestní oznámení mířilo i na jejího jednatele Pavla Halfara.

Jenže protikorupční policie (ÚOKFK), jejíž ostravská expozitura oznámení prověřovala, na žádném z ministerstvem popsaných skutků nenašlo nic trestného. Už loni v létě věc odložila, a potvrdila tak to, co podnikatel Pavel Halfar říká od počátku. “Jsem stoprocentně přesvědčen, že jsme dodali technologie přesně podle zadání konkursu,” řekl loni Halfar, když HlídacíPes.org psal o prvním skončeném vyšetřování.

Dokument z letošního května v tomto ohledu nic nového neříká. Klíčová je argumentace, kterou policii poskytl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. “Požadavek, aby uchazeči uvedli jako součást nabídek konkrétní přenosové technologie, které mají v úmyslu využít pro poskytování předmětných služeb v rámci veřejné zakázky, nevyplýval výslovně ze zadávací dokumentace a ani z poskytnutých dodatečných informací,” cituje usnesení odpověď ÚOHS.

Ale nejen to. ÚOHS dále připomíná, že je to vždy právě zadavatel, tedy v tomto případě ministerstvo vnitra, kdo zodpovídá za správnost a úplnost zadávací dokumentace. “Pokud chtěl znát konkrétní technologii, měl toto stanovit v zadávací dokumentaci,” stojí v usnesení.

Jdou po mně, jdou

Podle přesvědčení ministerstva vnitra je Pavel Halfar zkušený podvodník, kterému se podařilo obelstít i protikorupční policii. Navíc způsobem, který ani při opakovaném prověřování pod dohledem dvou stupňů ostravského okresního i nadřízeného krajského státního zastupitelství nevyjde najevo.

Existuje ovšem rovněž varianta, že vše je tak, jak Halfar tvrdí od počátku a stojí v tom při něm i svědectví antimonopolního úřadu. V takovém případě otázka zní, jaký motiv pohání ministerstvo vnitra, které se nespokojilo s trestním oznámením a žádostí o přezkum, když bylo odloženo, ale požádalo loni na podzim i o dohledovou prověrku nadřízené krajské státní zastupitelství. Pak se totiž začaly dít věci.

Policii věříme, ale ty úkony raději zahajte

Policie původní oznámení odložila 14. července. Určitou pochybnost ovšem vzbuzovala už tisková konference, na níž náměstek Strouhal před televizními kamerami popisoval podané trestní oznámení, a to v den, kdy ho ministerstvo do Ostravy poslalo. Mediální ohlas byl značný, zprávu převzala všechna zdejší média a dlužno říct, že Pavel Halfar a jeho kolegové z firma ha-vel internet se o udání dozvěděli právě z tisku.

Není také zcela zřejmé, jak se k věci dostala protikorupční policie. Strouhal médiím řekl, že oznámení poslal na OSZ v Ostravě a že by se jím měli zabývat tamní žalobci a policisté. Přidělení k ÚOKFK jako tzv. elitnímu útvaru s celorepublikovou působností ovšem v případě bez vyčíslené škody a s ne úplně významným popisem děje, působí i s ohledem na skutečný závěr vyšetřování jako hodně silná káva.

Poté, co policie oznámení rychle prověřila, vyslechla Halfara a sehnala si dobrozdání od antimonopolního úřadu a navrhla spis uložit, napsalo 6. srpna ministerstvo do Ostravy znovu. Okresní žalobce vyzvalo, aby postup policie přezkoumali, Stalo se a 11. září OSZ v Ostravě vydalo rozhodnutí, že policejní orgán dospěl ke správnému závěru a námitky ministerstva jsou nedůvodné.

Další krok ministerstvo vnitra učinilo 16. října. Nadřízené KSZ v Ostravě vyzvalo, aby provedlo tzv. dohledovou prověrku. Zároveň rozšířilo výčet skutků, ze kterých měli být Halfar a spol. podezřelí. Zatímco podle původní, v té době už odložené verze, měla podvod spáchat firma a jednatel Halfar byl podezřelý z poškozování cizích práv. Nově měl Halfar spáchat i podvod.

Na kraji zvolili postup předběžné opatrnosti, a tak OSZ v Ostravě, které krátce předtím postup policistů schválilo, najednou vydává příkaz k zahájení úkonů trestního řízení. Což je zase o kousek dál – laicky řečeno tím státní zástupce dává najevo, že existuje důvodné podezření, že byl spáchán trestný čin, a policie má hledat jeho pachatele.

V této nejistotě žil Pavel Halfar až do letošního léta. Mimochodem, jak už bylo naznačeno: nebýt jeho vlastní iniciativy, ani policie, ani státní zastupitelství “sprostého podezřelého” o procesním vývoji neinformuje. Zatímco podavatel, tedy ministerstvo vnitra, informováno bylo.

A třešnička na závěr: protože policie po zásahu ministerstva vnitra a KSZ v Ostravě věc prověřovala jako nové podání, má ministerstvo ještě jeden break-ball v podobě možnosti podat proti usnesení o odložení věci stížnost.

Firma se brání, ministerstvo žaluje u soudu

Usnesení, v němž se píše, že firma ha-vel internet dodržela podmínky výběrového řízení a rizika nedostatečné kvality internetové připojení se v praxi nepotvrdila, nejspíš sehraje důležitou úlohu ve sporu o náhradu škody ve výši pět milionů korun. Žalobu majitel Halfar na ministerstvo podal už loni v září.

“Jsme rádi, že i další rozhodnutí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality dokazuje nesmyslnost celého obvinění,” říká k aktuálnímu vývoji Halfar.

Jednání ministerstva vnitra sám opakovaně označil za šikanózní, ve stejném duchu ho cituje i policejní protokol.

Robert Malecký pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: