Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Komentář: Senát nutí prodavačům volno, které nechtějí. A zákazníci jsou taky proti

Komentář: Senát nutí prodavačům volno, které nechtějí. A zákazníci jsou taky proti
Práce o svátcích je sice pro prodavače nepříjemná, je ale jednou z mála příležitostí, jak si k chabé výplatě přilepšit (ilustrační snímek) | zdroj: Profimedia

Zákaz prodeje v den klidu se v Maďarsku nesvědčil, proč by měl u nás? Senátor František Bublan se nechal slyšet, že volno budou moci prodavači využít pro "intenzivnější rodinný život, pro společné výlety, kulturní akce, sport a jiné aktivity". 

Zkusil si však někdy živit rodinu z platu prodavače v supermarketu? Na vlastní peněženku by tak poznal, zda si vůbec kulturní akce a finančně náročnější sportovní aktivity mohou dovolit.

Firmy mohou některý zákony různě obcházet a jejich zaměstnanci, kteří práci potřebují, nemohou říct ani slovo. Ale obejít příplatky za práci během svátků v obchodech jen tak jednoduše nejde. Vykázat se musí, protože jsou zákazníci skutečně někým obsluhováni.

Příplatek za práci o nedělích a svátcích je prakticky jedinou možností, jak mohou prodavači alespoň párkrát do roka zvýšit svou mizernou mzdu.

V souvislosti se schvalováním zákona omezujícího pracovní dobu v obchodech během státních svátků se pořád mluví o škodách, které by zavření obchodů způsobilo prodejcům a státnímu rozpočtu. Škody však napáchá i v domácích rozpočtech, byť tam nepůjdou do desítek milionů.

Jde sice jen o osm dní, ale snahy o omezení pracovní doby jsou jen populistickým krokem, který v podstatě nechce téměř nikdo. Tedy alespoň ve střední Evropě, která nemá v omezování nedělního a svátečního prodeje novodobou tradici jako třeba ve Francii, Německu nebo Rakousku.

I proto zákon, který ho zakazoval, v Maďarsku v úterý zrušili už po roce jeho fungování v praxi. Protestovaly totiž proti němu nejen podniky, ale i zaměstnanecké odbory.

Na normy, které sem přišly společně se vstupem zahraničních obchodních řetězců, si totiž lidé zvykli už tak pevně, že považují nedělní a sváteční nákup za své právo. Problém není v oněch pár dnech, nakoupit si den předem je to nejmenší. Nejde tak o lenost jako o pocit omezování něčeho, na co jsme si už zvykli a považujeme to za samozřejmost.

A jako samozřejmost berou možnost práce o svátcích i zaměstnanci obchodů. Jistě, reflexní protestní pásky Odborového svazu pracovníků obchodu si na ruku část prodavačů odmítajících sváteční práci nasadí.

Velká část ale bude potichu čekat, až se budou vypisovat směny na sváteční dny a doufat, že na ně nějaké zbudou. A ne, nebudou to mladí svobodní lidé, ale matky a otcové od rodin, kteří by podle senátorů mohli volno využít ke sportu. Vědí totiž, že za sváteční příplatky třeba budou moci zaplatit sportovní kroužek svým dětem. 

Zdroje:
Vlastní