Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Odsouzený promluvil a namočil ČSSD do smrti kmotra Mrázka

Odsouzený promluvil a namočil ČSSD do smrti kmotra Mrázka
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Vražda kmotra podsvětí Františka Mrázka vede k několika možným vyšetřovacím verzím. Pokud by byla propojena s vraždou jeho známého z bezpečnostní agentury Jiřího Kubína, k níž došlo o půldruhého měsíce později, zužuje se podle MF Dnes na motivy související s vlastnictvím kompromitujících materiálů na politiky ČSSD.

Přesně šest let dnes uplynulo od chvíle, kdy život vládce podsvětí Františka Mrázka ukončil dosud stále neznámý vrah. Jedna z vyšetřovacích verzí mluví o vyřizování starých účtů – tedy že vykonavatelé byli sami mafiáni. Druhá možnost je, že šlo o byznys olejářské a potravinářské firmy Setuza, tedy že za popravou stojí buď jeho obchodní partneři, nebo naopak konkurence.

Třetí varianta je politická, tedy že ho nechali zavraždit politici, kteří se báli kompromitujících materiálů. Tuto verzi rozvíjí v MF Dnes Jaroslav Kmenta, autor knižní trilogie Kmotr Mrázek, který pracuje s výpovědí Vladimíra Petruse, jenž byl odsouzen na patnáct let do vězení za to, že si objednal vraždu Jiřího Kubína. Právě spolumajitel bezpečnostní agentury Lenia měl prý dodat Mrázkovi CD s kompromitujícími materiály na politiky ČSSD.

Výpověď jen za obnovu vlastního procesu

Petrus, který se s Kubínem znal třicet let a byli velmi dobří kamarádi, tvrdí, že se mu Kubín po vraždě Mrázka svěřil se vším, co ví. Je o tom ochoten vypovídat, ale jen pod podmínkou, že bude znovu otevřen jeho případ, aby se ukázalo, že je odsouzen neprávem a že jde v případech Kubína a Mrázka o spojené nádoby.

Mrázek byl na přelomu let 2005 a 2006 ve velkém sporu s vládními politiky o miliardový podnik Setuza. A aby podnik získal a dobře zpeněžil, potřeboval něco, čím by k nestandardnímu kroku politiky donutil. Vyřešil to po svém: chtěl na ně získat kompromitující materiály, aby je mohl tlačit ke zdi a vydírat.

Cédéčko s třaskavou nahrávkou odposlechů

Podle Petrusovy verze se Mrázek proto obrátil na svého známého z bezpečnostní agentury Lenia Jiřího Kubína. Ten na jeho pokyn získal odposlechy a záběry z bytu, kde se jistí politici z vládní ČSSD domlouvali na tajných projektech, o kterých neměl nikdo vědět. Kubín pak CD, které nahrál, Mrázkovi prodal. Ten usiloval o setkání s politiky ČSSD a vyjednání smírného řešení ohledně Setuzy, „jinak použije něco, co je zničí“.

Po pár dnech od předání kompromitujícího CD – přesně 25. ledna 2006 – na něčí pokyn nájemný vrah Mrázka zastřelil. Stejný osud potkal o měsíc a půl později i Kubína. Když byl v dubnu 2007 Petrus zatčen pro podezření, že si Kubínovu vraždu objednal, uvedl při výslechu mimo jiné: „Já tvrdím, že Jirka (Kubín) umřel kvůli nějakým informacím, které buď měl, nebo špatně použil.“

Trezor vybral v klidu tři dny po vraždě

Při ohledání místu činu se u zastřeleného Kubína nenašly žádné dokumenty, které měl údajně mít u sebe, ale jen svazek klíčů. Jeden z nich byl i od bezpečnostní schránky v bance. Co tam měl Kubín uložené, ví dnes už jen Petrus. Ten měl od svého kamaráda z minulosti svolení, aby do ní také chodil. Tři dny po Kubínově vraždě ji vybral, když to předem zavolal policistům, a ti mu – netušíce, jaké důkazy v sejfu mohou být – dali souhlas a nechali ho tam jít.

Jen spekulovat tak lze o tom, co mohla Kubínova bezpečnostní agentura Lenia, která zajišťovala byty a kanceláře proti odposlechům a instalovala v nich bezpečnostní zařízení, nahrát. „Podle výpovědi Petruse měl Kubín i zakázku v bytě sociálnědemokratického expremiéra Stanislava Grosse a dalších vysoce postavených politiků a byznysmenů,“ píše Kmenta v MF Dnes. Ani zmíněný Gross ani tehdejší ministr vnitra za ČSSD František Bublan na žádost o vyjádření pro ParlamentníListy.cz zatím nereagovali.

Výhrůžky dostává do vězení i přes advokáta

Petrus neuspěl s žádostí o obnovu procesu, protože podle soudu nejsou nové informace takového významu, aby ovlivnily rozhodnutí o jeho vině. Ani tentokrát se neřešilo, jestli případ opravdu souvisí s vraždou Mrázka. Do vězení dostával Petrus výhrůžky, aby mlčel. Jednu dostal i přes svého advokáta, jemuž přišel dopis s kulkou a vzkazem z písmen vystříhaných z novin. Podle advokáta se někdo bojí, že kompromitující materiály získal po Kubínově smrti právě Petrus a že by je tedy mohl i zveřejnit.