Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Mzda vzrostla o 80 procent. Kvůli nemravným odměnám, křičí odbory

Mzda vzrostla o 80 procent. Kvůli nemravným odměnám, křičí odbory
zdroj: Profimedia

Za deset let vyšplhala průměrná hrubá mzda zaměstnanců v České republice o 80 procent, což v absolutním čísle činí nárůst přes deset a půl tisíce. Žijí si proto čím dál lépe? Jak kdo. Odboráři poukazují na mnohamilionové odměny na ministerstvech, které výrazně zkreslují dosažené měsíční průměry, jichž dosáhne většina zaměstnanců obvykle za měsíc a půl.

Deset let stačilo podle Českého statistického úřadu k tomu, aby průměrná hrubá mzda zaměstnanců v České republice vyskočila z 13 219 korun v roce 2000 na 23 797 korun, tedy o osmdesát procent. Za toto období byly hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře vždy mírně vyšší než ve sféře podnikatelské, v posledních letech se však tento rozdíl snižuje.

Pro zjištění, zda se zaměstnanci mají lépe, nebo ne, je ale třeba vzít v úvahu vedle vývoje růstu mezd i vývoj růstu spotřebitelských cen, k čemuž lze jako ukazatel využít reálnou mzdu. Ta mezi roky 2000 a 2010 vzrostla o 40 procent. Českomoravská konfederace odborových svazů však upozorňuje na pololetní údaje o vývoji platů, podle nichž dochází v letošním roce u většiny zaměstnanců k razantnímu snižování platů.

Na průměrnou mzdu dělají dopraváci měsíc a půl

Na zavádějící výklad statistických údajů však poukazuje předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. „V odvětví dopravy je průměrná mzda, které většina zaměstnanců dosáhne tak za měsíc a půl," poukazuje pro ParlamentníListy.cz Pomajbík na skutečnost, že průměrný plat je obvykle výrazně vychýlen k vyšším částkám několika jedinci, kteří pobírají vysoké platy.

Celý článek na ParlamentniListy.cz