Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Ztracená Kanaďanka přežila sedm týdnů v pustině, manžel je stále nezvěstný

Ztracená Kanaďanka přežila sedm týdnů v pustině, manžel je stále nezvěstný
zdroj: tisková zpráva

Albert a Rita Chretienovi přecenili své síly. Manželé vyrazili na cestu autem napříč americkou Nevadou. Naposledy byli spatřeni 19. března, když se v Oregonu na západním pobřeží USA stavili pro palivo na jedné benzinové pumpě. Pak se po nich slehla zem.

Příběh, za který by se nemusel stydět žádný režisér dobrodružných filmů, skončil šťastně jenom pro Ritu. Její manžel je totiž stále nezvěstný. Po sedmi týdnech strávených v nehostinných kaňonech se v pátek našla šestapadesátiletá žena. Bohužel sama.

Bez signálu

Krajina severně od nevadského lesa Humboldt-Toiyabe představuje drsné hory a odlehlé kaňony. Naděje, že by v odlehlých končinách, kde i v těchto týdnech dost často sněžilo, někdo mohl přežít, byla dost mizivá. Kvůli nehostinnosti prostředí zde nikdo nežije, signál byste hledali marně.

Odvážná Rita byla ale nalezena živá a zdravá, i když hodně zesláblá. Přežila díky tomu, že si roztápěla sníh a jedla potravu, kterou si vezli v minivanu. Ten zůstal v blátě poté, co se manželé rozhodli vydat polními cestami.

Albert, vybaven přístrojem pro satelitní navigaci, se ztratil poté, co se vydal pěšky pro pomoc. Jak uvedl server iDnes.cz, podle záchranářů se zjevně ani tak nedokázal zorientovat, protože k nejbližší silnici, kde mohl vyčkat na nějaké projíždějící auto, to bylo asi šestnáct kilometrů.