Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Znalec koalice: Rozsype se to. Je jedno, kdo povede VV

Znalec koalice: Rozsype se to. Je jedno, kdo povede VV
zdroj: Mediafax

Konference Věcí veřejných, která se bude konat o víkendu 28. a 29. květnu rozhodne o (tom), kdo napříště povede stranu. Ať si zvolíte Obamu nebo Bin Ládina, Vaší volbu budeme respektovat, ale s těmi, kdo do volby jdou, zlepšení spolupráce v koalici neočekáváme, vzkazuje poslanec TOP 09 Petr Gazdík.

Podle politologa Ladislava Mrklase je jedno, kdo se stane předsedou Véček, koalice se stejně rozsype.

Od 19. května rozhodují prostřednictvím internetu členové a příznivci Věcí veřejných o tom, kdo od června povede Véčka vstříc budoucnosti. Na výběr mají dosavadního předsedu Radka Johna, předsedkyni poslaneckého klubu Véček Karolínu Peake nebo pro veřejnost poměrně „neviditelnou" poslankyni Dagmar Navrátilovou.

Obama nebo Ládin, respektujeme

Budeme volbu Věcí veřejných respektovat, zní z koaličního tábora od ODS i TOP 09. Kdo z navrhovaných kandidátů na předsedu by nicméně mohl rozpohybovat v současnosti aférami zadřenou koaliční spolupráci, v tom tyto strany shodu nemají.

„Ať si zvolí třeba Obamu nebo Bin Ládina, samozřejmě, že budeme volbu respektovat,"" řekl ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Od nikoho z navrhovaných kandidátů na šéfa Véček však zlepšení koaličního stavu neočekává. Šanci pro koalici by viděl v někom úplně jiném. „Jedině v někom úplně novém, kdo nemá souvislost s žádnými tajnými nahrávkami a schůzkami, kdo přichází z regionů, prostě v někom novém," dodal Gazdík.

Snad radši Peake

„Doufám, že vévéčka se den po volbě vrátí pozměněná, že si uvědomí, že v reálném životě, v ekonomice jsou věci vždycky spojené, že nelze jenom lízat smetanu a vybírat si výnosy a nevidět náklady rozhodování a začnou se chovat jako dospělé," reagoval pro redakci poslanec ODS Martin Doktor.

Říci, kdo by se měl z pohledu ODS stát předsedou strany Véček, se Martin Doktor zdráhal. „Já se skoro bojím, že říci teď nějaké jméno, bude to bráno spíše jako polibek smrti, než jako racionální hodnocení," zdráhal se Doktor říci svůj typ.

Nakonec přeci jen své soukromé hodnocení řekl. „Z mého pohledu byla Karolína Peake osobou, která když už hovořila o nějaké krizi, tak se vždy daleko více soustředila na to, co by měly dělat Věci veřejné. Tedy soustředila se na vlastní rozvahu a na vlastní pozici," zhodnotil poslanec ODS s tím, že takový přístup je méně konfrontační.

John jen bojuje

„Zatím co Radek John s gustem říká ostatním, co mají dělat. Všimněte si, že jeho stylizace je vždycky souboj, úder, útok na někoho. Velmi málo se zaobírá vlastní pozicí, vlastním otevíráním pozice a dalšími tahy. To nikdy neříká. On je zkrátka vymezen vůči svému okolí ve formátu střetu. Nic jiného nehraje než permanentní střet," myslí si Doktor.

Podle něj je tak otázka, zda je John takto vymezen z podstaty svého lidského založení, nebo zda jde jen o dočasnou stylizaci spojenou s předvolební kampaní na post předsedy Věcí veřejných.

Stejně se koalice rozsype

Pesimistou, že by volba předsedy Véček mohla přinést pozitivní posun v koaliční spolupráci, je politolog Ladislav Mrklas. „Obě ta řešení (Peake či John) jsou riziková," myslí si. „I kdyby se předsedkyní strany stala Karolína Peake, tak to asi nějaké zásadní uklidnění nepřinese, už z toho důvodu, že tím skutečným mužem číslo jedna je ve véčkách stále Vít Bárta," dodal Mrklas, který působí na institutu CEVRO, blízkém ODS.

„To že on se ocitl mimo vládu a tím si uvolnil ruce, tak si myslím, že pro tu koalici to znamená neustálé ohrožení," upřesnil Mrklas a skepticky dodal: „Ono v tuhle chvíli už žádné řešení vlastně není dobré. Já už příliš v dělnost této koalice už příliš nevěřím. Myslím si, že je to otázka týdnů a měsíců, kdy se nakonec stejně rozsype, a to bez nějakých valných výsledků," uzavřel Mrklas.

Jasno bude příští víkend

Véčkaři si předsedu vybírají od včerejší noci na internetových stránkách www.veciverejne.cz. „Přímé volby se může zúčastnit jenom Véčkař s ověřeným e-mailem, číslem mobilního telefonu a poštovní adresou.

Véčkaři budou mít možnost hlasovat i pomocí SMS. Musí však počítat s tím, že pro toto hlasování jsou potřeba stejná oprávnění jako v případě hlasování na webu. Textová zpráva pak musí být odeslána ze stejného mobilního telefonu, který má véčkař uvedený ve svém profilu na webu VV.

Věci veřejné vyvinuly maximální úsilí pro zabezpečení samotné volby. „Proto budou mít v jejím průběhu možnost nahlédnout do hlasovacího systému pouze notáři," doplnila místopředsedkyně strany Karolína Peake.

Internetová volba bude ukončena 23. května ve 22 hodin. Nového předsedu pak bude ještě muset schválit konference Věcí veřejných, která se bude konat 28. a 29. května v Hradci Králové v Hotelu Černigov.