Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Změny na kandidátkách ČSSD: Prý Hašek, Pecina, Švejnar

Změny na kandidátkách ČSSD: Prý Hašek, Pecina, Švejnar
zdroj: tisková zpráva

Martin Pecina, Jan Kohout, Michal Hašek a překvapivě i Jan Švejnar, tito politici nastoupí na kandidátky sociální demokracie do sněmovních voleb.

V čele pražské kandidátky ČSSD by měl stanout současný ministr vnitra Martin Pecina. Šéf diplomacie Jan Kohout by měl vést partaj do voleb v Plzeňském kraji. Informaci přinesl deník Právo.

Změny, k nimž došlo na pozici lídrů, musí ještě odsouhlasit ústřední výkonný výbor ČSSD a strana chce, aby s tím souhlasily i místní organizace. Pecinova kandidatura v hlavním městě jako jedničky je jistá. Co se týče Kohoutovy nominace, jednání s plzeňskou buňkou se stále vedou. „Tam není úplná shoda a bude se muset lámat," prozradil Právu zdroj.

Švejnar se vrací

Deník napsal, že socialisté hodlají nasadit i někdejšího neúspěšného kandidáta na prezidenta Jana Švejnara, dojít by k tomu mohlo v Královéhradeckém kraji. Do sněmovny by se rád vrátil i šéf asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

„U Švejnara je situace obtížnější, jelikož chce kandidovat jen v Praze. Je tedy možné, že z celé věci sejde. Hašek usiluje o návrat do parlamentu a spekulovalo se o tom, že by kandidoval jako dvojka za (prvním místopředsedou strany Bohuslavem) Sobotkou," uvedlo Právo.

Taková možnost je ale nyní nereálná, Hašek by musel kandidovat místo Švejnara v Královéhradeckém, Pardubickém či Karlovarském kraji, kde kandidátky vedou méně mediálně známí poslanci. Na Královéhradecku se jedná o Hanu Orgoníkovou, v Pardubickém kraji o Miroslava Váňu a v karlovarském o Jaroslava Fialu. ČSSD by případným přesunem Orgoníkové ztratila jedinou ženu v čele kandidátek.

Paroubek vše popírá

Vedení strany zatím jakékoli změny popírá, ale v kuloárech se o nich mluví již delší dobu. Když bychom něco chtěli dělat, tak bychom to asi udělali dřív, protože 13. března máme programovou konferenci. Je to úplný blábol," popřel Právu všechny rošády Paroubek.

Místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka odmítl, že by měl Hašek kandidovat v jeho regionu. „Žádné změny na kandidátce v Jihomoravském kraji se nechystají a nebudou," ujistil Sobotka.

Na poslední chvíli

Podle informací Práva se ale v kuloárech hovoří jinak. Vedení strany hodlá změny prosadit až během programové konference v polovině března, jen 1é dní před uzávěrkou kandidátek.

Nejtvrdší střet se očekává na Praze 1, zde kandiduje místopředseda ODS David Vodrážka společně s primátorem Pavlem Bémem, v metropoli rovněž nastoupí šéf lidovců Cyril Svoboda, předseda zelených Ondřej Liška, první muž TOP 09 komunista Jiří Dolejš. Posledního jmenovaného ale stranická buňka ještě možná vyřadí.

Sociální demokracii k obměně pražského lídra možná vede nedávný průzkum, podle kterého má partaj šanci porazit v Praze ODS, a vedení strany se domnívá, že Pecina je pro takový případ vhodnější než šéf pražské ČSSD Petr Hulínský.

www.parlamentnilisty.cz