Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Zlý Miloš nás prodá Putinovi a Karel nás zachrání? Na to kašlu, psal Zahradil z ODS. Jenže...

Zlý Miloš nás prodá Putinovi a Karel nás zachrání? Na to kašlu, psal Zahradil z ODS. Jenže...
Jan Zahradil | zdroj: isifa/Lidové noviny/TOMAS HAJEK

Europoslanec Jan Zahradil varuje ODS, aby nedopustila přeměnu předčasných voleb ve třetí kolo prezidentského klání. K jeho doporučení, aby místo toho zvolila jako téma Evropskou unii, podotýká politolog Josef Mlejnek, že ODS nemá sílu na to, aby určila téma kampaně. A samo vedení ODS prý ani netuší, kdo jsou jeho voliči, a i proto straně neustále klesá podpora.

Hrozící nebezpečí přeměny předčasných voleb ve třetí kolo prezidentského klání si uvědomuje europoslanec ODS Jan Zahradil. „Na pohádku o ´zlém Milošovi´, který nás prodá Putinovi, a ´hodném Karlovi´, který zachrání naši západní orientaci, jsem nevěřil tehdy a nevěřím ani teď, ani po všech Zemanových excesech. Je to politický kýč jak bič,“ uvádí europoslanec Jan Zahradil ve svém vyjádření pro server Pravý břeh.

„Je jisté, že TOP 09 bude tlačit pravicového voliče do stejného dilematu. Na jedné straně obránci svobody a demokracie vedení, jak jinak, Karlem (potažmo Mirkem, což je snad největší dějinný paradox polistopadové politiky). Na druhé straně "zemanovská" ČSSD, směřující k autoritářství a prezidentskému systému. Jestli ODS přijme toto pojetí kampaně za své, skončí definitivně jako ´béčko´ TOPky. Je třeba překreslit hrací plochu. Ukázat, o co v následujících 4-5 letech opravdu půjde,“ nabádá Jan Zahradil.

Sázka na jiné než hlavní téma může stranu poškodit

„Pro ODS není zrovna výhodné, aby se z předčasných voleb stalo třetí kolo prezidentské voleb, ale na druhou stranu nemá pravděpodobně sílu na to, aby téma kampaně určila sama. Je to jen pokus dát volbám jiný, pro ODS výhodnější obsah. Zpravidla ho určují ti nejsilnější hráči, takže to ODS asi nevyjde. Navíc se může stát, že když je kampaň formována nějakým tématem, tak když se někdo snaží jakoby na truc dělat kampaň o něčem jiném, tak mu to může ještě uškodit,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Josef Mlejnek z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd UK.

Zdroje: