Dnes je pondělí 16. září 2024., Svátek má Ludmila
Počasí dnes 11°C Zataženo

Zlato a kakao podražilo, bavlna už tolik nevydělává

Zlato a kakao podražilo, bavlna už tolik nevydělává
zdroj: Profimedia

Z komodit na světových trzích v prvních osmi měsících roku výrazně zdražilo zlato, stříbro, kakao, káva a pomerančový džus, zvýšila se ale i cena plynu, uhlí a elektřiny.

Naopak významně zlevnila železná ruda, bavlna, pšenice nebo kukuřice. Hlavní komoditní index agentury Bloomberg od začátku roku do konce srpna klesl o tři procenta.

"Situace na komoditních trzích byla v posledních týdnech stabilní. Po masivním červencovém propadu jsme však v průběhu srpna byli svědky stabilizace," řekl ČTK analytik společnosti XTB Jiří Tyleček. Hlavní příčinou nevýrazného výkonu komoditních trhů zůstává podle něj situace v Číně, kde pokulhává primárně sektor nemovitostí.

Nejvyšší vzestup z komoditního trhu předvádí kakao, upozornil Tyleček. Tato komodita vykazuje růst o 130 procent v tomto roce kvůli nepříznivému počasí v západní Africe, které zdecimovalo tamní úrodu. S vysokým rozdílem následuje pomerančový džus s 55procentním růstem a káva Arabica s 32procentním růstem. Také v těchto případech je hlavním viníkem počasí. Pomeranče decimují nemoci a káva se potýká se suchem v Brazílii a Vietnamu.

S významnými růsty následují drahé kovy. "Cena zlata vzrostla od začátku roku do konce srpna o 21,4 procenta na rekordních 2503 dolarů za troyskou unci. V srpnu se žlutý kov prodával nejdráže v historii," uvedl analytik společnosti Golden Gate Pavel Ryba. Cena stříbra tempem růstu kopírovala zlato, od začátku roku zdražilo o 21,3 procenta. Naopak cena palladia se snížila o téměř 13 procent, platiny o 7,4 procenta.

Ropa má podle Tylečka za sebou v posledních týdnech rozkolísané obchodování. Severomořský Brent se dokonce letos dostal 0,2 procenta do záporných hodnot a obchoduje se pod 80 dolary za barel. Texaský ropný benchmark naopak roste o 2,7 procenta. Trh se bojí plánovaného zvýšení těžby organizace OPEC+. Navíc ropa v září vstupuje do slabé sezony, která se projevuje poklesem poptávky.

Cena ročního kontraktu na uhlí v Rotterdamu přidává čtyři procenta a roční kontrakt na plyn přidává 14 procent. Cena elektřiny na burze v Lipsku k dodání v příštím roce roste o šest procent.

Výrazně rozkolísané jsou v tomto roce průmyslové kovy. "Po vysokém květnovém růstu se následujících měsících zřítily na nižší úrovně kvůli nejistým výkonům čínské ekonomiky, v posledních týdnech však dobývají zpět ztracené pozice," upozornil Tyleček. Měď v Londýně roste o 7,9 procenta a hliník přidává 2,4 procenta. Výrazně zlevnila železná ruda, a to o 22 procent, a ocel. Její cena klesla o 27 procent.

Většina zemědělských komodit v tomto roce zlevňuje. Cena sójových bobů ztrácí 24 procent a obchodují se na nejslabších úrovních od roku 2020. Stejná minima platí také pro pšenici s poklesem o 15 procent a kukuřici s propadem o 20 procent. Za zmínku stojí také 14procentní ztráty bavlny. Hlavním důvodem je očekávaná globální nadúroda a vysoké zásoby z posledních let, uzavřel Tyleček.

Zdroje: