Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Ženy ve vedení: Přinášejí firmám větší zisk nebo je to jen hra s čísly?

Ženy ve vedení: Přinášejí firmám větší zisk nebo je to jen hra s čísly?
Sheryl Sandbergová se v roce 2012 stala první ženou ve správní radě Facebooku. Je v žebříčku 100 nejvlivnějších osobností světa podle časopisu Time a autorkou knihy Opřete se do toho. Ženy, práce a vůle uspět | zdroj: Profimedia

Liší se nějak od sebe firmy vedené muži a ženami? To je téma, o němž se vášnivě diskutuje už několik let. Zatím poslední příspěvek do diskuse je studie Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomiku a poradenské společnosti EY. Podle ní jsou firmy s více ženami ve vedení ziskovější. Nejde ale jen o čísla?

Vědci z institutu zkoumali data z roku 2014 od 21 980 firem v 91 zemích, včetně Česka. Vyšlo z nich, že firmy, jež mají na vedoucích pozicích alespoň tři procenta žen, mají zisky vyšší nejméně o šest procent. I když, pravda, nejde o dlouhodobější studii, ale jen o data za jeden rok.

"Důkazy jsou silné. Zkoumali jsme je ze všech stran a výsledky mluví za vše – ženy ve vedoucích pozicích znamenají vyšší zisky," řekl serveru Quartz vedoucí výzkumu na Petersonově institutu Marcus Noland.

Akcionáři společnosti Yahoo by možná vzhledem k poklesu zisků po nástupu generální ředitelky Marissy Mayerové v roce 2012 mohli s výsledky studie poněkud polemizovat. Na druhou stranu, vědci z institutu upozorňují, že jen osamocená výkonná ředitelka pro vyšší ziskovost nestačí…

Česko je na tom s ženami ve vedení dobře

Zajímavé je srovnání s Českem, co se týká počtu žen ve stutárních orgánech. Zatímco světově vyšlo, že žádnou ženu nemělo v představenstvu šedesát procent žen, v Česku jsme na tom výrazně lépe.

Podle Indexu zastoupení žen ve vedení, který sestavila platforma Byznys pro společnost, nemá ani jednu ženu ve vedení "jen" 41 procent tuzemských firem.

I tak ale máme co dohánět, například za skandinávskými zeměmi zaostáváme zejména kvůli jejich rodinné politice usnadňující ženám s dětmi rychlý návrat do práce.

Ženy mají spíš vliv na stabilitu firmy

Přestože z většiny analýz vychází, že jsou ženy ve vedení firmy symbolem zisku, v praxi to není až tak jednoznačné. Spíš než na ziskovost mají vliv na stabilitu podniku.

"Přítomnost žen v představenstvech a dozorčích radách akciových společností má jednoznačně pozitivní vliv na jejich stabilitu. Současně představují nižší riziko neúspěchu v podnikání," říká analytik společnosti Bisnode Milan Petrák.

Typická firma (mluvíme tu o mediánu, tedy střední hodnotě), která má ve vedení více než pět žen, má ale podle analýzy Bisnode výnosnost výrazně nižší než firma vedená muži. Má ji v podstatě jen těsně nad nulou.

Muži moc riskují, jejich ztráty se promítají do průměru

Jak je tedy možné, že ostatní studie mluví o lepších výsledcích? Jde tu totiž především o hru čísel a o slovíčko "průměr", tedy započítání extrémů na obou stranách.

Většině firem se vyplatí mírně riskovat, ale ty ryze mužské jsou k tomu náchylnější a jejich ztráty tak mohou být opravdu velké. "Tyto ztrátové společnosti najdeme mnohem častěji mezi firmami, kde je v představenstvu a dozorčí radě pouze jedna nebo vůbec žádná žena," říká Petrák.

Dá se tedy říct, že ženy v podstatě drží firmu zkrátka, bez výrazných výkyvů a unáhlených rizikovějších akcí, i když za cenu obětování případného velkého zisku.

"Jejich přítomnost tak funguje jako pojistka proti výrazným ztrátám. Ta sice stojí společnosti část zisku, ale dlouhodobě se výraznější zapojení žen vyplatí, a je tedy přínosem," shrnul Petrák.

Zdroje:
Vlastní