Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Zemřela režisérka a scenáristka Marie Poledňáková

Zemřela režisérka a scenáristka Marie Poledňáková
Marie Poledňáková | zdroj: Profimedia

Ve věku 81 let dnes zemřela filmová scenáristka a režisérka Marie Poledňáková, autorka slavných komedií s Tomášem Holým nebo filmu S tebou mě baví svět. ČTK to s odkazem na rodinu oznámil filmový producent Jan Bradáč. Režisérka podle něj odešla v klidu, uprostřed rodinného kruhu.

Poledňáková byla režisérkou dětských a rodinných filmů, k nimž si většinou psala také scénáře. Na přelomu 70. a 80. let natočila několik komedií, které jsou u diváků oblíbené dodnes, zejména televizní filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Příběh osmiletého Vaška ztvárněného Tomášem Holým, který mamince nabízí potenciální tatínky podle svých představ, se na obrazovce poprvé objevil v roce 1977. O rok později bylo natočeno jeho volné pokračování.

Oba filmy, k nimž Poledňáková napsala i scénář, byly prodány do více než 30 zemí a pravidelně se na televizní obrazovky vracejí. Do režisérčiny filmotéky se dále řadí například snímky Královské usínání, Královský gambit, Škaredý podzim 1938, Pražský chodec, Kotva u přívozu, Zkrocení zlého muže či Dva lidi v zoo.

Film S tebou mě baví svět z roku 1982 byl na základě divácké ankety vyhlášen koncem 90. let nejlepší českou veselohrou 20. století. Odehrává se v zimních kulisách zasněžených Beskyd, snad i proto se na televizní obrazovky vrací nejčastěji v době vánočních svátků. Tam se trojice hrdinů v podobě lékaře Alberta, jehož hraje Július Satinský, dirigenta Michala ztvárněného Václavem Postráneckým a zvukaře Josefa, jehož hraje Pavel Nový, musí vypravit se svými dětmi. Pánská jízda v horské chatě se tak z rozhodnutí vzbouřených manželek, které ztvárnily Jana Šulcová, Eliška Balzerová a Zdena Studenková, promění v zimní prázdniny. Během nich se muži snaží dokázat, že péči o děti zvládnou lépe než ženy.

Pro film nazpívala dvě písně Sladké mámení a Vzhůru k výškám Helena Vondráčková. „Je mi strašně líto, že nás opustila takhle úžasná osoba, která dovedla svými komediemi pobavit celý národ. Každý její film, který jsem viděla, mě opravdu rozesmál a zároveň rozlítostnil, prostě tak, jak to má být,“ řekla ČTK Vondráčková. „Písně Sladké mámení a Vzhůru k výškám zpívám na koncertech dodnes, lidé jenom uslyší tu předehru a už jsou nadšení a mají ten film před očima. Je krásné, jak se v tomto případě spojila muzika s filmem. Vždycky, když se na ten film dívám, pořád objevuji nové momenty, kterých jsem si předtím nevšimla. Jsou to úžasně zábavné drobnosti, Poledňáková opravdu byla geniální režisérka a je moc škoda, že čas tak letí a takoví lidé nás opouštějí,“ řekla.

Za filmovou kameru se Poledňáková vrátila počátkem nového tisíciletí po 15 letech a natočila úspěšné komedie Líbáš jako bůh a Líbáš jako ďábel. První z nich z roku 2009 se stala trhákem, když ji v kinech vidělo přes 900 000 diváků. Snímek získal Českého lva pro nejúspěšnější divácký film roku 2009. Volné pokračování Líbáš jako ďábel se stalo divácky nejúspěšnějším českým filmem o tři roky později.

V roce 2018 měl premiéru komediální film s detektivní zápletkou režiséra Jana Pachla Ten, kdo tě miloval, na jehož scénáři Poledňáková spolupracovala.

Marie Poledňáková se narodila 7. září 1941 ve Strakonicích v rodině univerzitního profesora. Než nastoupila na Akademii múzických umění v Praze, musela se kvůli nevyhovujícímu kádrovému profilu živit jako svářečka v továrně. Nakonec se ale na vysněnou školu přece jen dostala. To už měla syna Petra z manželství s muzikologem Ivanem Poledňákem.

Od roku 1961 působila deset let jako asistentka režie v Československé televizi, po absolvování školy pracovala jako scenáristka a režisérka. V roce 1982 odešla na Barrandov, kde pracovala šest let jako režisérka. Po listopadu 1989 se filmové režii dlouho nevěnovala, v roce 1990 se podílela na vzniku televize Premiéra (dnešní Prima).

Zdroje: